Jessika Spaans werkt al sinds 1987 in de chocoladebusiness. Afgelopen december heeft ze het geschopt tot eigenaar van Bonbons Exclusief.
Jessika Spaans werkt al sinds 1987 in de chocoladebusiness. Afgelopen december heeft ze het geschopt tot eigenaar van Bonbons Exclusief. (Foto: )

Lekker aan de exclusieve bonbons!

Ron van der Lem

De winkel van Jessika Spaans

De hele redactie had graag in mijn schoenen gestaan vorige week vrijdag, maar de eer ging naar onze correspondent op twee wielen. Ik reed zodoende al fluitend op mijn fietsje langs het schuimende water van De Ringvaart richting de sfeervolle Dorpsstraat in Leimuiden om een dagdeel te werken aan bonbonnetjes van wereldkwaliteit.

Alphen aan den Rijn - Deze week ga ik het wel heel bruin maken. Ik ga me namelijk bekommeren om het bedrijfje Bonbons Exclusief. Dat is een chocolaterie/winkel van Jessika Spaans. Al sinds 1987 is deze dame aangestoken door het chocoladevirus. En in de loop van de jaren heeft ze veel ervaring opgedaan als chocolatier en uiteindelijk: eigenaresse.

"Sinds december 2018 ben ik te vinden in mijn nieuwe winkel Bonbons Exclusief. Dit was voorheen RoJé Bonbons," legt ze uit vanachter de toonbank, terwijl ik nog nahijg van het fietsen. "Het is nu gevestigd in het voormalige pand van Wijn Thijs waar je vorige week over schreef." Ondertussen is er alweer een klant de zaak binnengeslopen. Ze gaat even later verder met haar verhaal. "Hoe gek kan het lopen? Van wijn naar heerlijke bonbons/chocolade, wat weer goed past bij wijn!"

Het enthousiasme spat ervanaf; dat is me wel duidelijk. En vanaf 1 mei hebben wij ook weer heerlijk ambachtelijk gespateld ijs. Ze zeggen weleens, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dat is bij dit bezoek ook zeker waar. Dus heb ik hier veel zin in. Voor de klant pakt ze tijdens ons gesprek tweehondervijftig gram gesorteerde bonbons in en op de gram klopt het gewicht.

"Hoe loopt het momenteel?" vraag ik Jessika als we later eventjes alleen zijn en ik ook een schort krijg aangemeten. Daar moet ze even over nadenken. "Bij zo'n grote beslissing hoop je natuurlijk dat het goed gaat lopen en laten we eerlijk wezen, december is natuurlijk de perfecte maand om open te gaan met een chocolade winkel, dus vanaf dag één was het al goed druk."

Heb je al vaste klanten? "Tot mijn verbazing kwamen er klanten met cadeaus voor mij, omdat ze het heel fijn vinden dat ik er weer ben. En ik moet zeggen, het doet HEEL goed om te zien dat je altijd gewaardeerd wordt om wat je doet en wie je bent. Door de gekregen kerststukjes, bloemen en zelfs, jaja, champagne en wijn heen zag je nog net dat het een chocolade winkel was! En als ik daaraan terug denk word ik er nog verlegen van. Maar ook in januari en februari zijn de klanten weer regelmatig iets lekkers komen halen en dat is natuurlijk wel wat je hoopt dat gebeurt..."

Ik vraag me af of de klantenkring verder rijkt dan hier in de zaak. Aan wie lever je zoal? Jessika: "Ik lever aan bedrijven die iets extras willen voor personeel/relaties, qua verpakking en exclusieve bonbonervaring, en dat ook nog voor een betaalbare prijs. Dit is natuurlijk ook bij mij in de winkel terug te vinden. Iedereen die iets lekkers zoekt voor een verjaardag, huwelijk, traktatie op school of even wat voor bij de koffie kan hier goed terecht."

Hard werken

Tot nu toe doet Jessika het meeste werk alleen, maar zonder ouders en fijne mensen (op wie ze bij drukke dagen een beroep doen) is het al bijna niet te doen, geef ze te kennen. "En dat bedoel ik dan positief, want er is niets lekkerder dan je vak te kunnen uitoefenen en dat het gewaardeerd wordt!"

Wat onderscheid je?

Mijn bazin van deze dag heeft haar antwoord al paraat: aandacht voor de klanten en chocolade, zodat het een fijne ervaring is als de klanten weer bij ons in de winkel komen of wat lekkers bestellen.

Wat ruikt al die chocola toch heerlijk. Het wordt nu tijd om te proeven. "Jessika, ehhh, ik durf het bijna niet te vragen..."

Meer berichten