Ron van der Lem
Ron van der Lem (Foto: Hielco Kuipers)

Uit het Raam hangen

Zo nu en dan rust ik uit van niets doen bij een Franse versie van het Braassemer meer. Lac du Der heet het. Bij Reims ligt het, de champagnestreek dus. Het water heeft daar bubbels.

Het betreft een kunstmatig meer; het is aangelegd door drie dorpen onder water te zetten eind jaren zeventig. De burgemeesters en bewoners gingen destijds in verweer bij de aanleg. Ik heb foto's gezien van opstandige dorpelingen met luchtbuksen. Ik zie burgemeester Marina van der Velden-Mensing al klaar staan met haar buks bij een stout voornemen van de provincie om in Kaag en Braassem de boel onder water te zetten. Ach, ik denk dat men alleen nog gaat protesteren in KB als er geen 4G bereik is of dat er te veel buitenlandse werknemers overbuurman worden.

Het leven hier in Frankrijk lijkt soms op vijftig jaar geleden. Voorbeeldje: hier hangen nog mensen uit de ramen. Ze turen in het niets. U leest het goed. Vroeger was dat een bekend fenomeen. Totaal uitgestorven in Nederland anno 2019.

De natuur is ook nog echt natuur hier. Geen grap: gisteren een rotte zwijnen een meer over zien zwemmen. Misplaatste sentimenten wellicht, maar ik krijg daar tranen van in mijn ogen. Het weer is inmiddels omgeslagen, maar ik heb dagen meegemaakt dat ik in t-shirt op een strandje lag daar.

Ja ja, ik weet het: u ook. In Nederland was het ook recordbrekend weer. Ach, het was zo heerlijk om alvast iets van lente te proeven. Ik was daar echt in de ruststand. "Wat zullen we vandaag weer eens niet doen?" stelde ik mijn vrouw regelmatig voor in alle ernst. Helaas duren zulke zorgeloze periodes niet lang, al zou je dat wel willen.

Meer berichten