Leo Drughorn met het portret van huisarts Pieter Sluis.
Leo Drughorn met het portret van huisarts Pieter Sluis. (Foto: Paul Mons)

Fotograaf Leo Drughorn exposeert

Door Paul Mons

Kleurrijke koppen in zwart-wit

In de kroeg hoorde Leo Drughorn allerlei verhalen over markante, kleurrijke Nieuwkopers. Dat inspireerde hem tot het maken van een serie zwart-witportretten, die binnenkort te bewonderen is in Galerie Hoeve Rijlaarsdam.

NIEUWKOOP - Leo Drughorn (68) werd geboren in de Willemsstraat, in de Amsterdamse Jordaan. "Mijn vader was een heel creatieve man en toen ik een kleine jongen was, fotografeerde hij al met zo'n ouderwetse vierkante box-camera. In het toilet drukte hij zelf zijn foto's af en je begrijpt dat wij vaak voor die deur stonden te knijpen, als hij daarbinnen weer eens met zijn foto's bezig was. Mijn eerste camera was een spiegelreflex en ik fotografeerde alles wat los en vast zat." Na zijn opleiding aan de Grafische School werkte Leo als calculator, verkoper binnen- en buitendienst en productmanager. Toen de zoveelste reorganisatie zich had aangediend, gooide hij het roer om en werd nog een paar jaar buschauffeur in Alphen, Nieuwkoop en omgeving.

"Sinds vier jaar wonen wij nu in Nieuwkoop en ik ben echt gegrepen door het landschap. Wat de Haagse Schoolschilders hier deden met hun penseel, met het licht, de sfeer en die wolkenpartijen, dat wilde ik ook benaderen met mijn fototoestel. Ik heb inmiddels echt een voorkeur ontwikkeld voor landschappen en portretten; voor creatieve foto's, bijvoorbeeld met meervoudige belichting. Bij Kees van 't Klooster, de oudste kroegbaas van de regio en eigenaar van café Watersport, hoorde ik dus verhalen over al die markante dorpsgenoten. Ik besloot daarmee iets te doen en een serie van zeventien portretten te maken. Mooie afdrukken op dibond van zestig bij zestig centimeter."

Maar wie zijn dan die markante figuren? "Een van hen is Pieter Sluis, voormalig huisarts. Hij stond aan de wieg van het eerste Hospice (Bijna-thuis-huis) in Nederland, hier in Nieuwkoop, en ook aan de wieg van de CliniClowns. Dat is een ontroerend en treffend portret geworden met een stervende vrouw. En om nog een paar kleurrijke figuren te noemen: Jaap Wansinck, de jachtopziener/rietsnijder, boswachter John Pietersen, kunstenares Els van Foeken en het echtpaar Henk en Gré de Boer. Ook ben ik met mijn fototoestel langs geweest bij burgemeester Frans Buijserd. Dat kon natuurlijk nog net voordat hij volgend voorjaar afscheid neemt. Ik wilde hem graag zonder colbertjasje en met opgestroopte mouwen en de ambtsketting om fotograferen. Dat ging helaas niet door, want dat was tegen het protocol. Maar toch is het een bijzonder portret geworden."

Op zondag 14 april om 15.00 uur wordt de expositie 'Markante Koppen' bij Galerie en Beeldentuin Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwveenseweg 59 te Nieuwkoop geopend door fotograaf Maarten Koch. De zwart-witportretten zijn er te zien tot en met zondag 19 mei. In het pinksterweekeinde is nog veel meer werk van Leo Drughorn te zien in de Herenkamer van café Watersport aan het Zuideinde 29 in Nieuwkoop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden