Koosje en Esther. De bijzondere waaiervorm van het pand komt van de vorm van het bouwkavel.
Koosje en Esther. De bijzondere waaiervorm van het pand komt van de vorm van het bouwkavel. (Foto: Marieke Roggeveen )

'Wij zijn blij met de nieuwe woning'

Door Marieke Roggeveen

Hospicewoning prachtige aanwinst

Hospicewoning aan de Lupinesingel wordt bijna opgeleverd.

Alphen aan den Rijn - Op dit moment worden de laatste werkzaamheden verricht voor de eerste oplevering op vrijdag 8 maart van de nieuwe hospicewoning aan de Lupinesingel van Stichting Hospicegroep Alphen aan den Rijn-Nieuwkoop. In de komende maanden worden alle ruimtes ingericht en ingeruimd en de tuinen aangelegd, waarna de nieuwe hospicewoning op 3 juni officieel zal worden geopend door burgemeester Spies.

De Hospicegroep biedt vrijwillige, aanvullende zorg in de laatste levensfase. Waar mogelijk thuis, maar indien gewenst ook in één van beide hospicewoningen in Alphen aan den Rijn of Nieuwkoop. Met persoonlijke aandacht en liefdevolle zorg geven zij mensen letterlijk en figuurlijk de ruimte om afscheid te nemen in een vertrouwde omgeving en op hun eigen manier.

Terras met tuin

"Wij zijn heel blij met de nieuwe woning," vertellen Koosje de Koeijer (bestuurslid Hospicegroep) en Esther Wongsodikromo (coördinator Hospicegroep) kort voor de oplevering, "Onze huidige woning in de Berkenstraat heeft slechts drie gastenkamers. Vanwege de toegenomen vraag in de afgelopen jaren was een nieuwe hospicewoning met meer kamers noodzakelijk. In de Lupinesingel zijn zes gastenkamers met daarnaast een eet- en woonkamer met aangrenzend terras, een keuken, logeerkamers, enz. Oh, en een hal met binnentuin!"

Goed meegedacht

De zes gastenkamers worden voorzien van een basisinrichting, een badkamer, televisie en draadloos internet. Elke kamer grenst bovendien aan een kleine buitenruimte. De kleuren van de wanden zorgen voor een warme sfeer. "Er is door alle betrokkenen met ons meegedacht en ook de gemeente heeft ons heel erg ondersteund," verklaart Koosje, "Daar zijn we ongelooflijk blij mee." De financiering van de bouw van de nieuwe hospicewoning is rond. Om de instandhouding van de woning te kunnen garanderen, gaat Stichting Hospicegroep binnenkort starten met een campagne voor het werven van driehonderd nieuwe donateurs.

Een rustig gevoel

In 1987 werd in Nieuwkoop de eerste hopsicewoning, ook wel bekend als het Bijna Thuis-Huis, in Nederland geopend. Vijf jaar later werd in Alphen aan den Rijn gestart met ondersteuning in de thuissituatie en werd in 2002 ook hier een hospicewoning geopend: eerst in Driehoorne, later in de Berkenstraat. "Wat wij later vaak horen van naasten is dat ze 'een rustig gevoel' hebben ervaren en dat de familie gewoon familie kon zijn in plaats van mantelzorger," vertelt Esther, "Op de voorkant van onze brochure staat: 'Hier word ik gezien zoals ik ben, hier mag ik gaan zoals ik leef.' Dit zegt alles over wat wij als De Hospicegroep willen zijn voor onze gasten."

Info: 0172 573040 of www.dehospicegroep.nl

Meer berichten