Het huwelijksfeest werd afgelopen zaterdag afgesloten met een familiediner in De Watergeus in Noorden.
Het huwelijksfeest werd afgelopen zaterdag afgesloten met een familiediner in De Watergeus in Noorden. (Foto: )

Een mooie diamanten Zwanen-dans

Cees Romijn

Op donderdag 28 februari vierden Jan Zwaan (86) en Greet Kleen (83) uit Nieuwkoop dat ze 60 jaar waren getrouwd. Burgemeester Frans Buijserd heeft het paar op die bijzondere dag persoonlijk gefeliciteerd.

Nieuwkoop - Hoe het begon: Jan zag tijdens zijn dagelijkse lunchpauze wandelingetje rond de Nieuwendijk in Amsterdam met enige regelmaat een leuke jonge dame, die hij vaag kende. Het was Greet, de dochter van de collega van zijn vader. Na wat afspraakjes en avondjes uit bleek dat het erg goed klikte tussen de twee. 'Het was niet zo dat vanaf het begin de vonken er van af vlogen, maar van lieverlee groeide er een hechte band', vertelde Greet. Een band die nu al zestig jaar heeft stand gehouden. Beiden kunnen hun eerste huwelijksdag nog goed herinneren. 'Dat was op 28 februari 1959. Erg mooi weer en de temperatuur haalde toen ook de achttien graden.' betoogde Jan.

Het was door de woningnood niet gemakkelijk om een woning te vinden in Amsterdam. Uiteindelijk trok het Zwanenpaar in een halve woning aan de Potgieterstraat in Amsterdam. 'Aan de voorkant woonden al mensen en wij kregen de achterkant van het huis. We hadden het daar best leuk en gezellig', vertelde Greet. Jan weet zich nog de huurprijs te herinneren: 'Zes gulden en vijfenzeventig cent per week. Kom daar nu nog maar eens om in Amsterdam'.

Na enkele jaren zijn ze samen een eigen confectie-onderneming gestart. 'Onze specialiteit waren de grote maten en zwarte dameskleding. Daar was toen in Nederland veel vraag naar. De kledingbeurzen waren in het hotel Krasnapolsky. In de jaren 60 verhuisde de groothandel naar het (toen nieuwe) Amsterdams Confectie Centrum (het latere World Fashion Centre). 'Er was daar een bruisende handel. Een leuke tijd met veel contacten. Door de komst van internet is dat erg veranderd. Lang zo leuk niet meer' volgens Jan. 'Dat heb ik mooi gemist'.

De familie Zwaan verhuisde later eerst naar Uithoorn en in 1971 naar de Bachstraat in Nieuwkoop en in 1982 verhuisden ze naar het Zuideinde in Nieuwkoop. Er werden twee zwaantjes geboren en er zijn drie kleinkinderen. De zoon heeft het confectiegebeuren van pa overgenomen. Hun dochter woont en werkt met haar gezin in Zurich Zwitserland.

In hun jonge jaren waren Greet en Jan behoorlijk sportief. Greet kon heel goed zwemmen en is een paar maal Amsterdams kampioen schoolslag op 100 en 200 meter geweest. Later werd er gebasketbald, volleybal gespeeld en tot op hoge leeftijd gegolfd. Jan was in Nieuwkoop enige tijd actief bij het tot stand komen van de Zevensprong.'Nu zijn we met onze laatste hobby bezig en dat is in leven blijven. De gezondheid begint broos te worden, maar dat hoort nu eenmaal bij deze fase'.

Meer berichten