Mevrouw Demoed vindt het fijn dat Samantha haar helpt met kaarten maken.
Mevrouw Demoed vindt het fijn dat Samantha haar helpt met kaarten maken. (Foto: )

'Het is mooi om op deze manier anderen te helpen'

Marieke Roggeveen

Samantha Sassen (22) is vrijwilligster bij Verpleeghuis Oudshoorn. "Waarom? Omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. Ik las en hoorde steeds meer over ouderen die zich eenzaam voelen. Elke keer als ik langs het verpleeghuis fietste, dacht ik hieraan en wilde ik iets ertegen doen. Op een gegeven moment heb ik mij aangemeld als vrijwilliger en nu bezoek ik wekelijks een bewoonster in Verpleeghuis Oudshoorn."

Alphen aan den Rijn – Doordeweeks werkt Samantha als communicatieadviseur in Den Haag en sinds ruim een jaar bezoekt ze elke zaterdagochtend mevrouw A. Demoed (88) op afdeling De Oever. "Hier kijk ik erg naar uit," vertelt mevrouw Demoed op haar kamer, "we doen verschillende dingen, zoals samen kaarten maken. Mijn handen werken steeds minder mee en dan is het fijn als iemand hierbij helpt. Maar het zijn ook vaak kleine dingen: even iets uit de kast of van de grond pakken. Ik ben heel blij met deze bezoeken."

Nagels lakken

Samantha luistert genietend toe. "Als ik binnenkom, wil mevrouw Demoed eerst weten wat voor weer het is. Als het mooi weer is, gaan we wandelen. Anders zijn we creatief bezig of spelen we Rummikub. Daarnaast lak ik soms de nagels van mevrouw en help ik met haar lunch. Ondertussen praten we over van alles en nog wat, zoals familie en voetbal. Ik vind het fijn om zo te helpen en te zien wat het doet met de ander. Aan het eind van de ochtend zegt mevrouw Demoed altijd: 'Dank je wel.' Zo lief!"

Post bezorgen

Overigens is mevrouw Demoed zelf ook actief als vrijwilliger: "Ik bezorg post bij de mensen op de afdeling. Een medewerkster van de afdeling heeft zelfs een mooie postzak voor mij gemaakt. Ik haal de post beneden op en bezorg dit bij de mensen op hun kamer. Dat vind ik leuk om te doen."

Eyeopener

Op de vraag of voor Samantha het beeld 'eenzame ouderen' in het afgelopen jaar is veranderd, antwoordt ze: "Ik ben dankbaar dat ik dit werk kan doen en het is een mooie eyeopener: voor mij is het een bezoek van twee uurtjes, voor de ander is het iets waar ze naar uitkijkt. Ik heb een baan, ga actief naar de kerk en heb altijd veel mensen om mij heen. Voor veel ouderen is dit anders: zij kunnen niet even een praatje met iemand maken of op bezoek gaan. Om iemand gelukkig te maken met vrijwilligerswerk én iets te doen tegen eenzaamheid, is heel mooi."

Vrijwillig de handen uit de mouwen steken

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse beslommeringen, iets extra's doen voor de samenleving. In deze rubriek laten wij u nader kennis maken met vrijwilligers in de gemeente Alphen aan den Rijn. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn ze ermee?

Voor meer informatie: www.alrijne.nl/verpleeghuis-oudshoorn

Meer berichten