Cees Romijn, Nieuwkoop,
Cees Romijn, Nieuwkoop, (Foto: )

Ammehoela 2.0

Door Cees Romijn

Het gaat toch wel goed met ons? Het is weliswaar erg mooi weer in februari, met een lekker zonnetje en een prima temperatuurtje. Genieten! Kennelijk is dat ook gevaarlijk. Nee, nou effe niet weer dat hele verhaal over de opwarming van de aarde, met het "zie je wel dat…" Kom op nou! Werkelijk iedereen geniet van het lekkere weer en weet niet hoe snel ze in de zon moeten gaan zitten.

Maar…. er gebeuren ook hele vreemde dingen. Er is namelijk een ernstige vorm van zonnesteek waargenomen bij de besturen van de hockey- en tennisvereniging, die gevestigd zijn in Nieuwkoop. Dat werd zichtbaar bij de oriënterende bijeenkomst over een mogelijke samenwerking bij het beheren van sportaccommodaties (StiBuNi 2.0). Zonder blikken of blozen vroeg men aan de gemeente Nieuwkoop (aan ons inwoners dus) om in de komende vijf jaar een miljoen euro uit te trekken voor de renovatie van hun sportcomplexen en ook nog iets meer dan 150 duizend per jaar voor het onderhoud. Dus globaal omgerekend voor de komende vijf jaar 350 duizend euro per jaar. Zo maak je de boel klaar voor de toekomst, stelt men.

Ammehoela, denk je dan!

Het lijken wel (on-)behoorlijk Haagse neigingen. Gevaarlijk hoor, zo'n collectieve bestuurszonnesteek. Doodeng! Kijk, sport is belangrijk, zeker weten. Meer bewegen is goed voor een mens. Maar om uit de gemeentelijke geldla zo maar drieënhalve ton per jaar te trekken voor twee relatief kleine sporten (tennis – plm. 550 leden en hockey plm. 200 leden) lijkt zelfs ons enigszins overdreven, om maar niet te zeggen: IDIOOT.

Oh ja, de hockeyclub HCN heeft tot vorig jaar ook nog eens zes ton gemeenschapsgeld gekregen om zo'n nieuw veld met kunstgras met van die korreltjes aan te leggen, met een gloednieuwe ondergrond. Dat zou toch jaren mee gaan en weinig onderhoud vergen? Tenminste, zo werd het toen aan de gemeenteraad verkocht. Kennelijk was dat de miskoop van het jaar voor een hockey-vereniging met maar tweehonderd leden.

Dat overleg met de raadsleden was bedoeld om mogelijk een nieuwe organisatie op te zetten: de Stichting Buitensporten Nieuwkoop, om te beheren, gezamenlijk in te kopen en te investeren in duurzaamheid. Dat doet het altijd goed, kreten zoals 'samen' en 'duurzaam'. Het lijkt erop dat ze voor die tijd alleen maar rotzooi hebben ingekocht. Nu gaan we duurzaam en dat mag kennelijk wat kosten. En als een doekje voor het bloeden, wil men de sporten combineren met maatschappelijke verplichtingen.

Dat is ammehoela 2.0 dus. Zo'n claim neerleggen voor het beheer van twee sportaccommodaties; dat gaat zelfs de gemeentelijke politiek en de verantwoordelijke wethouder te ver. Gelukkig maar. Kijk, je moet het ijzer smeden als het heet is. Dat hoef je echte Nieuwkopers niet te leren. Dat zit nou echt werkelijk in hun DNA. Maar je kunt het ook overdrijven. Volgens niet nader te noemen bronnen is zelfs het bestuur van onze onvolprezen ijsbaan al gestart met het aanvragen van extra subsidie, want HET GIET OAN!

Meer berichten