Wethouder Schotanus bokst tegen Chaima uit groep 8. FOTO'S: Wil Kamping
Wethouder Schotanus bokst tegen Chaima uit groep 8. FOTO'S: Wil Kamping (Foto: Wil Kamping)

Breakdance en boksen op school Het Startblok

door Wil Kamping

Leerlingen van openbare basisschool Het Startblok in Alphen beleefden afgelopen twee maanden de primeur van het sportimpulsproject B@School. Alle leerlingen vanaf groep 3 kregen lessen boksen en breakdance op hun eigen school.

Alphen aan den Rijn - Initiatiefnemers Ronald de Vos van De Vos Danscentrum en Teus de Kruyf van de gelijknamige boksschool willen via dit sportproject kinderen stimuleren meer te bewegen. En om ze daarna te begeleiden naar een sport die bij hen past zodat de kinderen ook blijven sporten.


Chaima uit groep 8 is door de lessen fan van boksen geworden. "Eerst gingen we opwarmen zonder handschoenen en later boksten we tegen elkaar. Ik mag van mijn ouders nu op boksles omdat ik het zo leuk vindt." Naoufal vindt beide sporten gaaf om te doen. "Na de rek- en strekoefeningen bij breakdance mochten we zelf eigen dansjes bedenken en moves uittesten zoals de powermove en footwork. We hadden een leuke dansmeester en freestyle tikkertje was heel cool. Ik zit op voetbal en moet nu kiezen tussen boksen en breakdance. Lastig."


Op maandag 17 december was de afsluiting van het sportimpulsproject. Tijdens de afsluitende 'battle' keken ouders langs de kant van de gymzaal mee om de moves van hun boksende en dansende kinderen te volgen. Alle leerlingen kregen een 'B@School-plezier in sport'-diploma uitgereikt door de Alphense wethouder Schotanus. Tijdens de battle bokste de wethouder zelf een fanatiek rondje mee.

"B@School biedt aan alle kinderen sport in hun eigen vertrouwde school", stelt Ronald de Vos. "De leerlingen maken kennis met twee verschillende sporten. Zij volgen vier lessen boksen en vier lessen breakdance naast de gewone gymlessen. Het Startblok is de eerste school die hieraan meedoet, een try-out die gelukkig goed aanslaat bij de doelgroep. Je weet immers niet van te voren of een project de kinderen aanspreekt. Zowel jongens als meisjes zijn enthousiast om een stoere sport te doen. Dat is een duurzaam bereik om kinderen te laten ervaren hoe leuk bewegen en sport is. Doordat ouders hun kinderen ook niet extra hoeven brengen of op te halen wordt sporten op deze manier toegankelijker."

Annemarie Kok- Kauerz, directeur van het Startblok, ziet B@School als een cadeau. "Een gezonde leefstijl sluit goed aan bij hoe belangrijk ons team bewegen vindt voor kinderen. Zelf zijn we al bezig met veel buiten spelen, buiten zijn. Samen sporten en bewegen heeft invloed op de manier waarop kinderen met elkaar omgaan. Wanneer kinderen goed in hun vel zitten gaan ze vaak met meer plezier naar school. Ik hoop dat kinderen op andere scholen ook aan dit sportproject kunnen meedoen."

Meer berichten