Het was een gedenkwaardige eerste avond van 'Eten met Veenders'  in etablissement 't Veen Eten en Drinken. Vooral Tinie van der Geest wist de aanwezigen aan zich te binden met haar mooie verhalen.
Het was een gedenkwaardige eerste avond van 'Eten met Veenders' in etablissement 't Veen Eten en Drinken. Vooral Tinie van der Geest wist de aanwezigen aan zich te binden met haar mooie verhalen. (Foto: )

Zeer smakelijk eten met Veenders!

Ron van der Lem

Een gedenkwaardige avond

Afgelopen woensdag vond de eerste uitvoering plaats van 'Eten met Veenders' in het etablissement 't Veen Eten en Drinken.

Roelofarendsveen - Dertien moedige debutanten deelden de dis met elkaar. Er was maar één stelletje daarbij te bespeuren en dat was nota bene de burgemeester en haar man. Er zaten diverse verse Veenders aan tafel: nieuwe inwoners uit Leiden en het verre Leimuiden. Maar ook oer-exemplaren, zoals Tinie van der Geest die met haar sappige verhalen over het verleden van het dorp regelmatig alle aandacht opslokte.

Tinie vertelde over de armoede die hier wel degelijk was in de jaren voor de ruilverkaveling, waarbij de kwekersgezinnen met name in de wintermaanden veel moeite hadden de hoofden boven water te houden. De burgemeester zat aan Tinie's mond gekluisterd. Ook Linda Russell, een Britse lerares die al jaren in onze gemeente les geeft in haar geboortetaal en die nu huiverig is voor een naderende Brexit, hing aan haar lippen.

U leest het: het was een gedenkwaardige eerste avond, die vast en zeker uitmondt in een langere reeks. Leuk ook dat de deelnemers zo divers van karakter waren. De jongste deelnemer was ergens in de twintig, de oudste diep in de zeventig.

Ook de mix in achtergronden was leuk: er zaten Veenders bij die hier al hele leven in Roelofarendsveen wonen en achteloos met termen als 'achterrekkie' en 'groffiebier' strooiden, terwijl er ook nieuwkomers tussen zaten die hun eerste kermis nog mee moeten maken. De bijzondere de mogelijkheden van 'grauwe erwten', oftewel spikkelbonen, werden besproken, maar de vermeende smakelijkheid daarvan moet nog maar eens uitgeprobeerd worden.

Bovendien kwamen de vele bijnamen van de dorpelingen aan bod: Ras Kippenvoer, Piet Paaltje en Piet Pompie. Die laatste dankte zijn naam aan het feit dat hij zijn neus snuit alsof hij een fietsband oppompt. Ten slotte: je bent pas echt met succes geïntegreerd als je weet dat er zeven 'groffies' in een kilo gaan.

Wat is de achterliggende gedachte?

Wel, het is een initiatief bedoeld voor iedereen die of nét pas in Roelofarendsveen is komen wonen, of die er al tien, twintig of tachtig jaar woont en het leuk vindt nieuwe mensen te leren kennen. Wie je ook bent, wat je ook doet, het maakt niet uit: als je maar in de Veen woont - Roelofarendsveen zelf en vooruit, de buurtdorpen mogen ook. 'Het is beter dan alleen voor de buis te zitten met een bord op je schoot'. Ook deze reden passeerde de revue die eerste avond.

'Eten met Veners' zal zich voortzetten via een maandelijks Facebook-event. Iedereen is welkom. Kom alleen, met zijn tweeën, neem je kroost mee, het mag.

Meer informatie: etenmetveenders@xs4all.nl

Meer berichten