Ron van der Lem
Ron van der Lem (Foto: Hielco Kuipers)

Weer Koos en Verbeelding

Ron van der Lem - In het vak van de journalistiek word je af en toe benaderd door inwoners die je iets willen toevertrouwen. Een voornemen van een projectontwikkelaar, een initiatief van de gemeente of bijvoorbeeld een misstand in een gezin. Als mij dat gebeurt, trek ik me discreet terug met de 'klokkenluider' op een vertrouwde plek en laat hem of haar een zegje doen. Vaak is het zo dat de geserveerde soep niet zo heet is zoals hij opgediend wordt.

"Je moet jezelf beschermen"

Ik wijs mijn gesprekspartner dan vaak op de consequenties die zullen kleven wanneer het nieuwtje naar buiten zou komen. Wat dat betreft ben je soms in dit vak ook een onbetaald sociaal werker. Ik doe het echter graag; het hoort erbij. Je bent een soort biechtvader in die rol. Als correspondent/journalist moet je ook oppassen. Je moet jezelf beschermen; je moet er voor waken dat jij niet de boeman wordt in een stinkende beerput. Meestal probeer ik als een soort mediator tunnelvisies uit te drijven en mogelijke oplossingen aan te dragen. Soms popel ik het nieuws te publiceren; zo sappig is het vaak. Toch besluit ik nog vaker het smeuïge nieuwtje onder de motorkap te houden.

Om betrokkenen te beschermen; om mezelf te beschermen. Oplossingen komen soms voort na een 'brainpause'. Uiteraard heb ik deze aanpak ook aan mijn makker Koos Knurft voorgelegd. U kent hem inmiddels: hij zet je aan het denken. Orakel Koos meende het volgende te moeten poneren: 'Kies de logica van de verbeelding die je op zo'n moment hebt!' Het duizelde mij na deze bijzondere woorden die zelfs een beetje naar relativiteit roken.

'Logica brengt je van a naar b. Verbeelding brengt jou overal', voegde hij zelfs aan toe. 'Heb ik van mijn klasgenootje Albert. Een Oostenrijkse vluchteling ooit. Einstein heette hij van achteren.'

Meer berichten