nieuwbouw Ashram College Nieuwkoop
nieuwbouw Ashram College Nieuwkoop (Foto: Pim Bakker)

Welke werkzaamheden verricht een architect?

Dat was de vraag aan een grote groep leerlingen van het Ashram College. “Oh je krabbelt wat op papier en je gaat achter je computer zitten met een tekenprogramma en uh……..” “Nou, zo simpel is het niet” verklaarde ingenieur Willeke van de Groep van het architectenbureau Broekbakema, architect van het nieuwe schoolgebouw. Als architect begin je met het ophalen van heel veel informatie, daarbij staat de klant (de opdrachtgever) centraal. Wat zou men willen? Wat zijn de ervaringen in de oude school? Wat vinden de leerlingen belangrijk? Moet er veel glasoppervlakte in? Hoe duurzaam moet het zijn? En zo nog veel meer vragen. Daarnaast moet rekening gehouden worden met veel zaken zoals de draaiing van de zon etc. Pas daarna kan de architect beginnen met een schetsontwerp, om vervolgens met veel overleg te komen tot een definitief ontwerp. Daarna worden in samenwerking met deskundigen de constructie, de fundering, de gevels, het dak, de verwarming, de koeling, de ventilatie, de elektrische installatie, het sanitair, de inrichting enz. berekend en bepaald.

Tja, daar raak je wel even van onder de indruk als je aan het begin van je beroepskeuze staat. Kortom; er is heel veel te doen in de bouw! Ook zijn er veel mensen nodig; van handige handjes tot super techneuten. Na een rondje langs de bouwplaats werden de leerlingen uitgedaagd zelf aan de slag te gaan. Willeke vroeg ze een ontwerp te maken voor de inrichting van een deel van de buitenruimte, namelijk de ruimte rondom de boom, die er nog staat bij de vijver. Zeg maar een ‘chillplek’ waar je tussen de middag in het zonnetje op een bankje je bammetje eet. We zijn zeer benieuwd naar het resultaat.

Dit was de eerste workshop georganiseerd door de Metaal Vakschool, de aannemer Vink + Veenman en het Ashram College. Er zullen de komende maanden nog tien workshops/gastlessen volgen met leveranciers, installateurs, brandweer enz. “Het is een uitgelezen kans om zoveel techniek, zo dicht bij, aan de leerlingen, de vakmensen van de toekomst, te laten zien” aldus Theo Agterof van de Metaal Vakschool Nieuwkoop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden