Professional gamer Jeroen van Kaam in actie. Jeroen speelt niet onder zijn eigen naam, maar wordt aangekondigd als rEb1rth-. Via YouTube en Google is hij onder deze naam te vinden. FOTO: Jak Howard Photo
Professional gamer Jeroen van Kaam in actie. Jeroen speelt niet onder zijn eigen naam, maar wordt aangekondigd als rEb1rth-. Via YouTube en Google is hij onder deze naam te vinden. FOTO: Jak Howard Photo (Foto: )

Jeroen van Kaam is een professioneel gamer

Hans Willering

Electronic Sports, of esports zoals gamen tegenwoordig wordt genoemd, is bezig aan een grote opmars en wordt steeds meer op professioneel niveau gespeeld. In Zuidoost-Azië, vooral in China, Japan en Zuid-Korea, is het big business. Daar worden veel toernooien gespeeld met hoge beloningen aan prijzengeld en veel toeschouwers. In Europa loopt de ontwikkeling langzamer, maar ook hier is de verwachting dat de groei sterk doorzet.

Ter Aar - Jeroen van Kaam is sinds een aantal jaren professional gamer. Hij is geboren in Alphen aan den Rijn en woont nu in Ter aar. Hij is 24 jaar jong, maar heeft al forse stappen gezet als game professional. Hij speelt Battalion 1944, een nieuw spel binnen esports. Jeroen vertelt: "Het is een oorlogsspel waarbij een bom geplaatst wordt door het aanvallende team. Vervolgens moet het verdedigende team de bom onschadelijk maken, dit heet 'Search and Destroy'. De aanvallende partij wint wanneer de bom niet binnen 45 seconden onschadelijk wordt gemaakt."

Battalion 1944 is een spel dat in teamverband gespeeld wordt. Een team bestaat uit vijf spelers die allemaal tegelijk spelen. Jeroen is captain en bepaalt de strategie. Het team speelt voor een Engelse organisatie genaamd 'Method'. Een wedstrijd bestaat uit 30 rondes, 15 rondes aanvallen en 15 verdedigen. Wie 16 rondes gewonnen heeft, wint de wedstrijd. Jeroen deed vorig jaar mee aan verschillende toernooien, waaronder in Hongarije en in Alphen, met een prijzenpot van 50.000 euro.

Imago

Het imago van esports is sterk aan het veranderen. Had gamen vroeger een beeld van de nerd met een bril op, dat idee is toch echt achterhaald. Esports is een moderne sport aan het worden, waarbij strategie, tactiek en vooral ook reactievermogen belangrijke elementen zijn die een speler uitstekend moet beheersen om op professioneel niveau mee te komen. Jeroen: "Het is essentieel om gefocust te blijven. Door een moment van onoplettendheid kan je veel schade oplopen. Je overlegt voortdurend om je tegenstander te slim af te zijn."

Tijdens een toernooi hangen tv-schermen in de zaal waar toeschouwers de wedstrijden live kunnen volgen. Maar een wedstrijd kan ook via de site Twitch gevolgd worden. Jeroen vertelt enthousiast: "Het aantal belangstellenden om de wedstrijden te volgen neemt sterk toe. Toeschouwers kunnen via Twitch ook vragen stellen of discussiëren met spelers."

Excel-sheets
Hoe ziet een dag van Jeroen er uit? Jeroen: "Het is niet zo dat je alleen maar met wedstrijd spelen bezig bent. De wedstrijden nemen maar ongeveer 30% van je tijd in beslag. Je besteedt veel tijd aan voorbereiding, voornamelijk het trainen van bepaalde vaardigheden."
"Daarnaast bekijk je oude wedstrijden van jezelf om te zien wat er goed of fout gaat. Je bekijkt ook oude wedstrijden van de tegenstander. Je analyseert de resultaten, ik houd allerlei Excel-sheets daarvoor bij. Maar het is ook belangrijk om je spieren te ontspannen en mentaal tot rust te komen."

Meer berichten