Foto: Foto:

Slapen, studeren, trainen

Sportpet door Theo van Egmond

Geen openingsklassieker van het wegseizoen, maar een voorjaarsklassieker. Dat wordt de 2019-editie van de 20 van Alphen. Die wordt dit jaar bij wijze van uitzondering niet gehouden op de eerste zondag van maart, maar pas op 24 maart. "Eenmalig kiezen we voor een andere datum," meldt Arthur Bosua, de voorzitter van de Stichting Twintig van Alphen. "De eerste zondag van maart valt in het carnavalsweekeinde en twee grote evenementen in zo'n weekend zou een beetje te veel van het goede zijn en wellicht deelnemers kosten."

Het bepalen van een andere datum in maart was nog niet zo eenvoudig. "Onze thuishaven Castellum moet natuurlijk wel beschikbaar zijn en dat viel nou niet bepaald mee. Ook op 24 maart stonden al voorstellingen gepland, maar gelukkig heeft men meegewerkt en is men bereid geweest wat te gaan schuiven daarmee."


In Fijn koffie-wijn & foodbar werd tijdens een businessborrel de aftrap verricht voor het evenement. Ceriel Janssen was er om uit te leggen wat de aanpassingen aan het parcours gaan worden. Die blijken, ondanks vrij heftige mededelingen in diverse media, mee te vallen. Eigenlijk moest alleen een oplossing gezocht worden in de omgeving van de Bijlen, waar gewerkt wordt en sprake is van een afsluiting van de weg. Om aan het juiste aantal kilometers te komen werd nog even geopperd om start en finish uit het centrumweg te halen, maar dat idee haalde het niet. En terecht natuurlijk, start en finish in de omgeving van Castellum en het stadskantoor zorgen voor een aparte sfeer.

Maureen Koster kwam een praatje houden over de wijze waarop zij atletiek op een hoog niveau bedrijft. En passant deelde de Alphense mede dat zij aan de 20 mee gaat doen. Niet als tijdelijke haas deze keer, maar als serieuze deelnemer. Of ze de wedstrijd voltooit, is nog de vraag, want twintig kilometer rennen is voor haar toch wel erg veel.


Ze heeft na de toch wel teleurstellende prestatie bij de laatste Olympische Spelen de 1500 meter laten vallen en richt zich voortaan op de langere afstanden. Voor de Spelen in Tokyo 2020 richt ze zich op de 5000 meter, waar ze de finale denkt te kunnen halen, en ligt haar focus eerst op de Europese titelstrijd indoor op de 3000 meter.


Na de Spelen raakte ze de A-status van NOC NSF kwijt en sinds die tijd is ze afhankelijk van sponsors die in haar geloven. InSportHelden is er daar een van. Een topatlete slaapt, studeert en traint. Een baan, de atletiekbaan uitgezonderd, is dan onmogelijk. Het is echter te doen, liet de sympathieke hardloopster weten. Een winstpremie bij de 20 is dus welkom.

Meer berichten