Kees Boer (links) reikt de eerste prijs uit aan Serdo Verbanac.
Kees Boer (links) reikt de eerste prijs uit aan Serdo Verbanac. (Foto: )

Erelid Kees Boer in het zonnetje gezet

Het is 35 jaar geleden dat de Alphense Club De Petanque 'Les Pointeurs' is opgericht. Dit betekent dat er tijdens het jaarfeest in september even zoveel flessen wijn te winnen zullen zijn. Een vaste traditie, bedacht door de bedenker van het animatietoernooi: erelid Kees Boer (86) die dit toernooi vanaf 1995 maandelijks organiseert. Helaas gaan zijn ogen zodanig achteruit, dat hij de besloten heeft om na het 'olieboulen toernooi/nieuwjaarsreceptie' op 12 januari te stoppen met de organisatie van het animatietoernooi. Later dit jaar legt Kees ook zijn bestuursfunctie als vicevoorzitter neer.

door Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn - Kees Boer is sinds 1994 lid van Les Pointeurs en bijna even zolang is hij bestuurslid waarvan de laatste jaren vicevoorzitter. "Ik heb mijn hele leven gesport," vertelt Kees enkele dagen voor de nieuwjaarsreceptie. "Ik heb ruim 60 jaar gymnastieklessen gegeven op Alphense scholen en daarnaast heb ik meerdere sporten beoefend. Verder heb ik 30 jaar in de Oranjevereniging gezeten en ook in comité 4 en 5 mei. Op een gegeven moment maakte iemand mij attent op Les Pointeurs en zei tegen mij: dat is iets voor jou. En dat klopt."


Pointeren en tireren

"Jeu de boules is vooral een concentratiepsport met twee belangrijke basisworpen: het pointeren (een boule zo dicht mogelijk bij het but werpen) en het tireren (het werpen van een boule waarbij een hinderlijk in de weg liggende boule wordt weg geketst). Ik heb het 'animatietoernooi' bedacht om iedereen aan een toernooi mee te kunnen laten doen, ook niet-leden." Lachend: "Van buitenaf krijg ik soms de vraag of er geanimeerd wordt. Ja hoor, zeg ik dan, maar er zijn geen meisjes bij."


Bouw van de hal

Kees was ook nauw betrokken bij de bouw van de hal in 2004. "Daarvoor speelden we altijd het hele jaar buiten. Bij sneeuw werd de baan schoon geveegd en droegen we thermo-ondergoed. Gelukkig kregen we na lang vragen eindelijk toestemming om een hal te bouwen. Dit heeft twee jaar geduurd, want er waren heel veel zelfwerkzaamheden. Tijdens deze werkzaamheden viel ik van een ladder en brak ik op twee plaatsen mijn bekken. Ik moest twee maanden plat liggen en daarna revalideren. Gelukkig is alles goed gekomen, alleen was de opening van de hal wat later."

"Helaas worden mijn ogen nu zo slecht dat ik het animatietoernooi niet meer kan organiseren. Maar ik blijf wel jeu de boules spelen. Verder ben ik lid van de Probus-Club Alphen aan den Rijn en zit ik met vrienden in een eetgroepje. Ik zal mij zeker niet vervelen.'


In het zonnetje

Na afloop van het olieboulentoernooi heeft voorzitter Peter van Waaij tijdens de nieuwjaarsreceptie Kees Boer in het zonnetje gezet en hem bedankt voor zijn jarenlange inzet. Aansluitend ontving Kees een mooi boek over De Dam, een bloemstuk en een staande ovatie van de 60 aanwezigen.

Meer berichten