Een daggie sfeer proeven bij Makelaardij Alkemade. Ik wil zogenaamd een bod doen om het spelletje mee te spelen. "Vergeet het maar Ron, het is al verkocht!", krijg ik van mijn bazin te horen.
Een daggie sfeer proeven bij Makelaardij Alkemade. Ik wil zogenaamd een bod doen om het spelletje mee te spelen. "Vergeet het maar Ron, het is al verkocht!", krijg ik van mijn bazin te horen. (Foto: )

Klauwen uit mouwen, huizen verkopen

Uw razende reporter Ron van der Lem struint met regelmaat de regio af op zoek naar de ideale baan. Als bedrijfsarchitect kan hij namelijk naadloos de gevoelstemperatuur peilen bij een bedrijf of organisatie. Hij steekt op verzoek zijn metertje in uw business. Of brutaal zoals hij is, stapt hij zelf naar binnen om een open sollicitatie voor een baan van een dag mee te maken. Zo ook op het Noordplein in Roelofarendsveen.

door Ron van der Lem

Roelofarendsveen - Ik heb al vaker bij ze in de ramen getuurd en weggedroomd naar een nog mooiere toekomst. Al die prachtige te koop staande huizen... Nu stap ik dan eindelijk een keertje bij ze naar binnen. Anges heet me welkom. Dat doet ze heel kordaat en zo ken ik haar ook zonder dat ze het weet. Anges van der Meer die hier de tent runt, is namelijk een van de vier dochters van Kees van der Meer.


Tja, en nu staat er een tot in de puntjes verzorgde businesslady voor me. En ze legt me helaas uit dat Kees al weer vier jaar geleden is overleden. Zo gaat het helaas in het leven: alles is eindig. Toch is de lach al weer snel terug bij haar. We lopen door de nette ruimte van de makelaardij. Achter de balie zit medewerkster Patricia Smits. Zij bemoeit zich met de binnendienst. Aan een grote tafel achter in de zaak, gezellig met een bakkie thee, nemen we het bedrijf even door. Ten slotte wil ik wel weten waar ik kom te werken; al is het maar voor een paar uurtjes.

Anges vertelt dat ze jaren geleden in het vakgebied is begonnen bij Cees Jansen op de Noordhoek en later in Rijpwetering. En dat ze op den duur besloot voor zichzelf te beginnen. En kijk nu eens… het pand is gelegen op een prominente plek in het Veense dorpshart. Precies op een hoek waar veel doorloop is vanwege de aanwezige winkels daar.


Knuppel in hoenderhok

Even sarren… Ik leg de dames even een bedrijfsverbetering voor. "Zet schuifpuien neer vooraan en maak zodoende entree voor bezoekers makkelijker", leg ik beide dames voor als ik een slokkie neem. Ik word meteen teruggefloten. "Ten eerste veel te koud, met name nu en… de privacy gaat dan verloren. Dat is heel belangrijk in onze branche!"

We kijken met zijn drietjes naar de etalage en zien passanten stoppen om een blik te werpen op een mogelijk nieuwe bestemming. "We weten aan de lichaamshouding meteen of iemand binnenkomt of niet. En het is geestig te zien op de zaterdag als er mensen bij ons staan te kijken met een portie kibbeling in hun hand die ze zojuist hebben gekocht bij de visboer verderop."


Van de praktijk snuiven..

Later zit ik gezellig naast Anges in de auto op weg naar een statig huis in De Rip. We hebben het over haar niet al te gewone naam. Spelfoutje?, plaag ik. "Haha. Nee hoor. Ik ben ook niet echt vernoemd. Het Franse woord Angés (engelen) heeft wellicht als inspiratie gediend."

Even later lopen we saampjes door het schitterende huis dat een uitzicht heeft over de gehele polder en waar zelfs een ophaalbruggetje voor aanwezig is. Ofschoon mijn toekomst elders ligt, droom ik helemaal weg. Anges ziet het aan mij en kijkt trots op haar 'handelswaar'. In de keuken buigen we over de tekening van dit unieke huis. Ik wil zogenaamd een bod doen om het spelletje mee te spelen. "Vergeet het maar Ron, het is al verkocht!", krijg ik van mijn bazin te horen.


Legende Kees

Kees is in Kaag en Braassem een begrip; een regelrechte legende. Hij stond namelijk bij de benzinepomp op het oude veilingterrein. Hij was altijd dusdanig vriendelijk dat je voor die paar centen verschil gerust naar hem reed om je tank te vullen. Vaak werd hij dan bijgestaan door een van zijn dochters. Blonde tienermeisjes waren dat.


Goede huizenmarkt

Het gaat goed met het bedrijf. Het gaat immers met de gehele huizenmarkt goed en Alkemade richt zich in deze regio op de bestaande woningbouw. De vraagprijzen variëren van zo'n 185.000 tot meer dan een miljoen euro.

Meer berichten