Maikel van Eijk over muziekvereniging Cresendo: "Wij hebben samen het streven om gewoon goede muziek te maken en betrokken te zijn bij het 'dorpsgebeuren' in Nieuwveen."
Maikel van Eijk over muziekvereniging Cresendo: "Wij hebben samen het streven om gewoon goede muziek te maken en betrokken te zijn bij het 'dorpsgebeuren' in Nieuwveen." (Foto: )

Instrumenten wel op tijd 'in bad' doen

Iedere twee weken verschijnt in deze krant een een nieuw verhaal over een club of vereniging in de gemeente Nieuwkoop. Deze week muziekvereniging Crescendo in Nieuwveen. Maikel van Eijk is bestuurslid en kreeg de beurt van zijn 'collega': PJ van der Vlugt van drum & showband Dice Musica '83 in Ter Aar.

door Loek Sassen

Nieuwveen - "Crescendo bestaat sinds 1938, in december jl. vierden we het 80-jarig bestaan," zegt Maikel van Eijk (28). "Ik wilde, toen ik lid werd op m'n zesde, eigenlijk slagwerk bespelen, maar mijn vader vond dat geen goed idee. Hij speelt zelf niet, maar luistert wel veel en heeft veel affiniteit met de muziek. Daarom leerde ik eerst op een trompet te spelen, tegenwoordig bespeel ik toch liever slagwerk en soms ook op de euphonium."


"We werkten de afgelopen tijd op een positieve manier samen met met Arti et Religioni in Langeraar: zo repeteren, en ook organiseerden, we samen bijvoorbeeld het Top-2000-concert. En deden we mee met de Kerstsamenzang in de Langeraarse kerk. We hebben ongeveer 60 leden: mannen, vrouwen en kinderen, afkomstig uit o.a. Alphen aan den Rijn, Amsterdam en Rotterdam."


"We spelen in de eerste divisie van KNMO," vertelt Maikel. "Er zijn vijf divisies, daarboven komt nog de concertdivisie, maar wij hebben geen ambitie om nog hoger te willen spelen. Iedere muzikant speelt voor eigen plezier; de één met meer druk op de prestatie en een ander vooral voor de gezelligheid binnen de vereniging. Wij hebben samen het streven om gewoon goede muziek te maken en betrokken te zijn bij het 'dorpsgebeuren' in Nieuwveen: bijvoorbeeld de intocht van Sint Nicolaas en het muzikaal onthaal bij andere dorpse feesten. Ook doen we mini-concertjes aan de deur en kleine serenades in het dorp."

"Ik verwacht dat de samenwerking met Arti nog verder zal gaan: we kunnen wel allebei op eigen benen staan, maar dat wordt in de toekomst waarschijnlijk veel moeilijker. Misschien komt er één bloeiende muziekvereniging, die met eigen leden goede concerten kan geven. En die alle lasten en taken kan verdelen onder eigen leden."

Crescendo organiseert ieder oudjaar de oliebollenactie. Maikel: "Wij hebben de lekkerste oliebollen in de hele regio." In de nacht van 30 op 31 december staan ze de hele nacht te bakken - Top 2000 knalhard op de radio - daarna venten ze ze uit in onze kraam in Nieuwveen en bezorgen de bestellingen bij mensen thuis.
"Met de opbrengst van de oud-papiercontainer op de Hoge Dijk hebben we zo wat extra inkomsten, die zijn hard nodig om te kunnen draaien: subsidies worden minder en we willen wel investeren in nieuwe instrumenten voor onze leden. Nieuwe leden krijgen een instrument in bruikleen, op voorwaarde dat zij hun blaasinstrumenten op tijd ook even 'in bad' doen. Wat ook geld kost: bladmuziek en muziekles aan de jeugd"


De volgende

Maikel van Eijk: "Ik wil de beurt geven aan Freddy Spek van Stichting DAN, zij organiseren allerlei activiteiten in Nieuwveen zoals de Speelweek voor kinderen in de grote vakantie." U leest het over twee weken.

Meer berichten