Toneelgroep Spot speelde in 2018 het stuk 'De Bemoeial'.
Toneelgroep Spot speelde in 2018 het stuk 'De Bemoeial'. (Foto: Wil Kamping)

'Er bestaan bij ons geen hoofdrollen' , elke rol is even belangrijk' Toneelgroep Spot zoekt Spelers voor Jubileumproductie

"Toneelgroep Spot speelt het liefst stukken waar spelers en publiek plezier aan beleven", vertelt regisseur Kees Roes. De laatste jaren speelt Spot in Theater Castellum. Afgelopen november speelde de Alphense toneelgroep de voorstelling De Bemoeial. Een komische thriller in drie bedrijven.

door Wil Kamping

Alphen aan den Rijn - "De Bemoeial, geschreven door auteur Jack Popplewell, was ons laatste stuk. Een spannend avondje toneel", stelt Roes. "In een statig kantoorpand aan het damrak in Amsterdam wordt een moord gepleegd. Dat lugubere en tevens hilarische gegeven wordt ontdekt door de werkster. Hier begint het stuk mee."

35-jarig bestaan

"Omdat we 35 jaar bestaan in januari 2019, willen we in de loop van het najaar een jubileumvoorstelling geven in Theater Castellum. Het wordt een grotere voorstelling dan de doorsnee producties. En daarvoor zijn nieuwe spelers meer dan welkom. Bij het opstarten van een productie zijn spelers het eerste waar we mee starten. De nieuwe productie wordt een spetterend stuk waar ook muziek en dans in voorkomt."

Ruimte

Toneelgroep Spot komt voort uit de toenmalige toneelgroep Per Expres. Een grote groep met ruim 50 leden en vier regisseurs. "Omdat we die groep te massaal vonden zijn we met vier mensen Spot gestart. In het begin hadden we geen repetitieruimte en speelden we gewoon bij iemand thuis. Later repeteerden we op diverse locaties ondermeer bij spelershome Alphense Boys. En nu repeteren we op de woensdagavonden in de Wielewaal en treden op in de Rabozaal van het Castellum. Dat is onze 'thuisbasis'."

"We hebben wel eens nieuwe toneelspelers auditie laten doen om leden te werven, dat liep toen storm. Daarvan is er na 35 jaar nog een over. Spot is laagdrempelig, het is vaak zo dat bij de eerste repetitie mensen meteen merken dat ze welkom zijn. En iedereen heeft input, we bespreken alles met elkaar. Hoofdrollen bestaan niet bij ons, elke rol is even belangrijk."

Manusje van alles

"Als regisseur ben je een soort manusje van alles. Ik houd mij bezig met alles wat nodig is zoals de decors, belichting, publiciteit. Als zestienjarige begon ik met dit werk onder leiding van een beroepsregisseur.

"Later regisseerde ik in het Circustheater in Scheveningen. Ik heb toen veel geleerd over het vak en later ook bij Spot. Toneelspelen en samenwerken met andere mensen is voor mij oneindig en te leuk om mee te stoppen."

Spelers gezocht

Ervaring in het acteren is fijn maar zeker niet noodzakelijk om je als nieuw lid aan te melden. Kees Roes: "De nieuwe spelers moeten zich goed voelen in een rol en bereid zijn aandacht te besteden aan het leren van de tekst, dat is de basis. Repeteren is in feite een stuk opleiding. Uiteindelijk worden de bewegingen op het toneel geassocieerd met de tekst en komt het stuk tot leven."

Shakespeare

Dit jaar zal op 12 oktober 2019 De Getemde Feeks van William Shakespeare in een bewerking van Dirk Thange worden opgevoerd. Meedoen aan de feestelijke jubileumvoorstelling? Meld je aan! Mail: toneelgroepspotalphen@gmail.com, bel: 06-15649626.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden