Cees Romijn, Nieuwkoop,
Cees Romijn, Nieuwkoop, (Foto: )

Supermarktsoap

Column door Cees Romijn

Als u werkelijk denkt dat soaps alleen op televisie zijn, dan heeft u het mis. Gruwelijk mis zelfs. Een soap is een televisieserie waarin de belevenissen van personen in een fictieve wereld worden gevolgd. Een aantal verhaallijnen lopen door elkaar en er is zelden een duidelijk eind aan de verwikkelingen. (Bron: Wikipedia)

In gemeente Nieuwkoop draait al sinds begin 2018 een dramaserie over de komst van een nieuwe supermarkt in Ter Aar. Vorige week was men toe aan de 19e aflevering van deze soap in de gemeenteraad. Negentien avonden waar uitvoerig werd gediscussieerd en plannen gemaakt. Daarnaast is er nog vele uren vergaderd waar wij geen weet van hebben.

Er was eens een projectontwikkelaar die een terrein kocht met bestemming 'Detailhandel'. Die bestemming komt nog uit de tijd dat Ter Aar een eigen gemeenteraad had. Kennelijk heeft zo'n bestemming een eeuwigheidswaarde. Projectontwikkelaars zijn altijd geïnteresseerd in grond met een vastgelegde bestemming. Daar kunnen ze wat mee, namelijk vrij snel bouwen.

Rampspoed

In de eerste afleveringen van de soap was er bij de toenmalige raadsleden een grenzeloos optimisme. De bewoners van de Kerkweg liepen te hoop over de toenemende verkeersdrukte. De ondernemers van het Lindeplein zagen hun broodwinning in gevaar komen en schreeuwde moord en brand. Een tweede winkelcentrum in Ter Aar zou rampspoed brengen voor alle Ter Aarse ondernemers. De projectontwikkelaar? Die deed een doodleuk melding 'van aanvang werkzaamheden' aan de gemeente. Hij gaf opdracht aan een aannemer om het terrein bouwrijp te maken. Paniek en onbegrip. Nou, de plaatselijke politiek zou dat wel even de nek omdraaien. Mooi niet.

Geen speld

Juridisch was er geen speld tussen te krijgen. De ontwikkelaar stond volkomen in zijn recht. Wat nu? De politiek ontwikkelde een aantal plannen: A tot en met D. Ze praatte met alle betrokkenen. Ze dacht hard op over een rechtszaak die wel kon worden gewonnen. Ze droomde over een supermarkt in plaats van De Vlinder. Zij fantaseerde over een herinrichting van het totale Lindeplein. Ze verbaasde zich over de uitspraak van de VOMAR-baas: Wij komen naar Ter Aar, hoe dan ook! Ze bibberde over het mogelijk uitkeren van grote schadeclaims en planschade.

Het werd nog erger: het afbreken van De Vlinder. Wat komt er voor in de plaats? Voor de brug een dikke rotonde, na de brug nog maar een. Een te smalle Kerkweg en allerlei problemen op beide Kanaalwegen. Het herzien van de verkeersstromen voor het nieuw te bouwen IKC met mooie sporthal.

Niet klaar

Inmiddels gaf de projectontwikkelaar de opdracht om de fundering te maken. De heiers sloegen begin januari de palen de grond in. Van de raad mocht de ontwikkelaar wel bouwen, maar geen winkel openen... Zelfs de scriptschrijvers van een tv-soap konden zo iets niet bedenken. U snapt het wel: het gaat raar in Ter Aar. Er is nog geen duidelijk eind aan de verwikkelingen.

Meer berichten