Foto:

Drechtdoorsteek

Politicas Criticas door Joep Derksen

Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem gaat geen cent uitgeven aan de Drechtdoorsteek, zo maakte wethouder Inge van der Meer (D66) vorige week bekend. En daarmee loopt een droomwens van wethouder Yvonne Peters (VVD) het risico om aan diggelen geslagen te worden. Peters pleitte namelijk enkele jaren geleden al voor een XXL Waterfunpark. Dat Waterfunpark zou dan naast de Drechtdoorsteek kunnen komen, die volgens haar ook vlak langs Leimuiden aangelegd kon worden.

Maar die dromen blijken bedrog. Een onderzoek heeft aangetoond dat de beste plek voor zo'n Drechtdoorsteek niet bij het dorp Leimuiden ligt, maar op de grens van Kudelstaart, waar nu ook al een kleinere waterverbinding ligt. Vele tientallen miljoenen euro's moet die Drechtdoorsteek gaan kosten. En met allerlei faciliteiten er bij, zoals tientallen luxe vakantiewoningen, vis- en vleesrestaurants en snelvaarplekken waar je met je speedboot keihard kunt knallen, kan dat prijskaartje snel oplopen.

Het is goed dat Van der Meer een einde heeft gemaakt aan de ambities om als Kaag en Braassem voorop te lopen bij deze proefballonnetjes, die gevuld zijn met water. Waarom zou onze gemeente moeten meebetalen aan zo'n Drechtdoorsteek, zodat allerlei ondernemers er geld mee kunnen verdienen? Als die ondernemers écht vertrouwen hebben in zo'n Drechtdoorsteek, dan moeten ze die zelf maar gaan betalen. En als ze dit niet kunnen of willen, dan blijft een mooi poldergebied bestaan.

De vraag is natuurlijk wel of Peters blij is met de uitspraak van Van der Meer, over het niet willen meebetalen aan de Drechtdoorsteek. In maart 2016 droomde Peters namelijk al richting de gemeenteraadsleden: "We bekijken of we de Drechtdoorsteek werkelijkheid kunnen laten worden. Misschien kan hier een groot vakantiepark gerealiseerd worden, wat werkgelegenheid kan geven.''

Meer berichten