Foto: Foto:

Fietsacrobatiek

Sportpet door Theo van Egmond

Met een bus van Van der Valk voor de deur afgezet worden, ingang WEST nemen, een trap op en dan plaatsnemen op rij 12 van vak Ad. Dan zit je heel prettig op de eerste ring van de tribune van Ahoy te kijken naar de finale-avond van de zesdaagse baanwielrennen. Dat had de familie De Bruin van Gek van Fietsen.nl weer uitstekend geregeld. Zo'n zesdaagse, en zeker de slotavond, is een geweldig spektakel. Vier uur zijn om voordat je het weet, geen moment krijg je rust, het programma sluit geweldig op elkaar aan en ook de dj houdt het tempo er in.

Wat een geweldige sportmensen zijn het, die baanrenners. Voor de toeschouwer lijkt het allemaal levensgevaarlijk, maar het gaat bijna altijd goed. Ook deze keer weer geen valpartij gezien, terwijl in de finale ongeveer een uur lang vierentwintig coureurs met een noodvaart over het baantje scheuren. De snelheid overschrijdt regelmatig de 70 kilometer per uur. Dan zie je de renners van boven naar beneden duiken waar de teamgenoot wacht om met een handzwaai verder op gang geholpen wordt om de paar volgende ronden af te werken. Pure acrobatiek op de fiets.


Uiteraard ging de familie De Bruin met een groot aantal relaties om te zien hoe de twee teams van hun vriend Richard Vlasman het er af brachten. Vlasman had voor deze gelegenheid maar eens twee ploegen van twee afgevaardigd. Het koppel Yoeri Havik/Wim Stroetinga had bij het ingaan van de finale-avond nog zicht op de eindoverwinning. Dan moest echter wel minstens een ronde worden ingelopen op het duo Niki Terpstra/Thomas Boudat.

De uiteraard in het opvallende geel-rood geklede Vlasman-pupillen deden er werkelijk alles aan om in de laatste programma-onderdeel van het evenement over vijftig minuten plus vijftig ronden de achterstand ongedaan te maken. Vooral Stroetinga, een gigantisch goede sprinter, was daarin zeer actief, maar op sensationele wijze wist het koppel Terpstra/Boudat de pogingen te verijdelen. Als Niki Terpstra even serieus gas geeft, kan werkelijk niemand hem tegenhouden. Sensationeel om te zien.

Stroetinga wilde er in de laatste ronden toch nog iets van maken en onder luide aanmoedigingen van de volle Ahoy bleef hij na een enerverende krachtsinspanning Terpstra net voor bij het overschrijden van de laatste streep. Die actie bleek uiteindelijk voldoende voor een bronzen medaille in het eindklassement. Het andere Vlasman koppel Dion Beukeboom/Melvin van Zijl eindigde als zevende. Die Beukeboom heeft wel de mooiste rijstijl van het gehele peloton.

Wat een topavond! Die Vlasman is trouwens toch niet echt beroerd bezig. Bij de Europese schaatskampioenschappen onlangs in het Italiaanse Collalbo waren zijn reclameborden dusdanig slim opgesteld dat ze in dat weekeinde duizenden keren overduidelijk in beeld waren.

Meer berichten