Jan Damen wordt zelf ook regelmatig als vrijwilliger aan het werk gezet door zijn eigen vrouw, in zijn eigen tuin.
Jan Damen wordt zelf ook regelmatig als vrijwilliger aan het werk gezet door zijn eigen vrouw, in zijn eigen tuin. (Foto: Paul Mons)

Gilde Nieuwkoop slaat de vleugels uit

Sta je net op het punt om de kapotte kerstverlichting weg te gooien, komt je buurman binnen met een lumineus idee: "Misschien is het wel te repareren!" Die buurman zou Jan Damen kunnen zijn. Hij is de voorzitter van Gilde Nieuwkoop, dat sinds vorig jaar elke maand een Repair Café in Nieuwkoop organiseert en dat op 28 januari ook in Ter Aar start.

NIEUWKOOP - Wat in 2009 in Amsterdam begon als allereerste Repair Café, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Onder het motto: 'Weggooien? Mooi niet!' wordt door vrijwilligers in tientallen landen geprobeerd om kapotte spullen een tweede leven te geven en daarmee de groeiende afvalberg te beperken.


Jan Damen: "In het Repair Café Nieuwkoop zijn deskundige vrijwilligers aanwezig die kleding en huishoudelijke apparaten kunnen repareren. Dat gebeurt in de bibliotheek van Kaleidoskoop, elke derde maandag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. De vrijwilligers hebben gereedschap om reparaties uit te voeren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de vrijwilliger aan de slag. Er komen mensen met een koffiezetapparaat, stofzuiger, lamp, geluidsapparatuur, noem maar op. Wie niets heeft om te repareren, kan altijd gezellig een kop koffie of thee komen drinken. Tegelijkertijd met het Repair Café is er ook het Digicafé. Daar kun je terecht met allerlei vragen over laptops, e-readers, tablets en mobieltjes. Hier is ook een deskundige vrijwilliger aanwezig."

Stichting Gilde Nieuwkoop is een vrijwilligersorganisatie die in 2017 werd opgericht voor alle dorpskernen van deze gemeente. Zij organiseert projecten waarbij mensen zich belangeloos willen inzetten om hun kennis, kunde en ervaring te delen met anderen die daar behoefte aan hebben. Nu het Repair Café Nieuwkoop succesvol is, slaat het Gilde haar vleugels uit en start dus ook in Ter Aar. Vanaf 28 januari kan men elke vierde maandag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur terecht in de bibliotheek aan het Beukenpad 1.


Jan Damen was directeur van basisschool Antonius in Noorden en ging daar in 2014 met pensioen. Hij stortte zich vol overgave op het vrijwilligerswerk en ontdekte het project Coach4you, waarbij kinderen worden begeleid bij hun overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Inmiddels draait dit project voor het tweede jaar voor alle kernen van Nieuwkoop. "De aangemelde kinderen krijgen wekelijks thuis een uur ondersteuning. De coach maakt het kind wegwijs in het voortgezet onderwijs en helpt bij het leren plannen van huiswerk. Verder werkt de coach aan de specifieke hulpvragen van het kind, geeft bijvoorbeeld een steuntje bij het opbouwen van sociale contacten."

Samen met Corrie Korbee en Bob van Hezik vormt Jan Damen het bestuur van het Gilde. "We zoeken nog wel iemand voor de PR en Communicatie en natuurlijk ook vrijwilligers die bij de Repair Cafés en het coachen willen helpen."

Meer info: www.gildenieuwkoop.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden