Coasta: "Fien is echt intelligent. Ze heeft wel eens zelf een deur open gedaan."
Coasta: "Fien is echt intelligent. Ze heeft wel eens zelf een deur open gedaan." (Foto: Marieke Roggeveen)

Vrijwilliger van De Kinderboerderij: 'Ik wil dit niet missen'

Costa Charité-Schaap (72) is al bijna 25 jaar vrijwilligster bij de Stichting Alphense Kinderboerderijen. "Waarom? Ik houd van dieren en dit werk geeft veel voldoening." De Stichting Alphense Kinderboerderijen beheert drie kinderboerderijen: Zegersloot en Bospark in Alphen aan den Rijn en De Contactweide in Boskoop. "Ik ben begonnen in Bospark," vervolgt Costa, "daarna deed ik ook Zegersloot en sinds anderhalf jaar doe ik alleen Bospark."

ALHPEN AAN DEN RIJN - Elke woensdagmiddag is Costa te vinden in kinderboerderij Bospark. "Om de beesten te voeren. Verder ben ik er ook voor het publiek, voor vragen of als ze eieren willen kopen. Vanmorgen zijn door andere vrijwilligers de stallen al uitgemest, dat doe ik dus niet." Stagiaire Madelon van der Logt helpt mee met voeren en mest ook de stallen uit. "Dat vind ik niet erg hoor. Het hoort erbij, ik zou het zelf ook prettig vinden om niet in de stront te hoeven zitten."

Varken Fien
Intussen heeft Costa de eerste emmers gevuld. Elke diersoort krijgt weer ander voer en een afgepaste hoeveelheid, zoals duidelijk is aangegeven op lijsten. De elf biggen krijgen biks (brokjes waarin allerlei voedingsstoffen zitten verwerkt) en een mix van droog en nat voer. Hun moeder Fien krijgt biks en fruit. "Fien is vijf jaar geleden als big bij ons gekomen," vertelt Costa terwijl ze het varken een appel geeft, "ze is echt intelligent. Ze heeft wel eens zelf een deur open gedaan." In een ommezien werkt Fien de appel naar binnen en gaat daarna tevreden knorrend verder met haar brokjes.

Poes Pinkie
De drie emmers voer voor de herten, geiten, ganzen, kalkoenen en schapen worden gevuld. Zodra het hek opengaat, drommen de dieren zich enthousiast om Costa heen. Zo eerlijk mogelijk probeert Costa het voer te verdelen, zeker in het begin is dit nog een hele klus. Even later loopt Costa weer buiten het hek, 'haar' dieren tevreden en voldaan achter zich latend. Hierna voert ze de andere dieren, waaronder de twee poezen. Costa wijst naar de jongste: "Dat is Pinkie die mij altijd tegemoet komt lopen op woensdagmiddag. Zo leuk!"


Als alle dieren zijn gevoerd en de emmers en bakjes weer schoon op hun plek staan en/of hangen, kijkt Costa tevreden rond: "Zo, het zit er weer op voor vandaag. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik dit werk doen. Ik zou het niet willen missen!"


Voor meer informatie: www.kinderboerderijalphen.nl


Vrijwillig de handen uit de mouwen steken

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse beslommeringen, iets extra's doen voor de samenleving. In deze rubriek laten wij u nader kennis maken met vrijwilligers in de gemeente Alphen aan den Rijn. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn ze ermee

Meer berichten