Foto: Hielco Kuipers

Scheiden (afval hoor!)

Column 'Gepakt door de polderdoor' van Ron van der Lem


Heeft u dat nou ook? Ik bedoel dat je aan het piekeren bent als je je gebruikte troep in een vuilnisbak moet kieperen. Waar hoort wat? Tegenwoordig heb je gelukkig wel een app die je op weg helpt. De organisatie Milieu Centraal voorziet daar in. Via hun afvalscheidingswijzer (woord levert bij Scrabbel alleen al 45 punten op!) kom je er achter wat bijvoorbeeld de laatste bestemming is van je lege pak melk. Via een zoekbalk op je scherm tik je een product in, en voilá!

Ik was met die app aan het experimenteren tijdens een verloren Veens kwartiertje. Zo hoort een chipszak te belanden in de vuilnisbak bij het restafval, las ik. Een potdeksel blik moet je afdanken via de PMD zak of bak.

Nu we het toch over zakken hebben. We moeten van de vervelendste vent (nee niet die, die ander…) van de gemeente af. Ik tikte voor de grap zijn naam in bij de app en tot mijn grote verdriet lichtte niet het woord 'crematorium' op. Voor het andere afval werkte de app gelukkig wel. Best wel handig opgezet van Milieu Centraal dit alles dus.

Hoewel… laatst moest ik naar de buurtsuper en had wat afval bij me. Voor de dumpbakken buiten aldaar stond ik te prakkiseren waar ik de boel moest lozen. Plotsklaps werd ik zelf door een kraangrijper in mijn nekvel gegrepen. Hup, daar ging ik de lucht in. Zo in een donker gat gesmeten. Dag Ron! Eén troost. Later in het productieproces bleek ik recyclebaar te zijn. U bent dus nog niet van mij af.

Meer berichten