Foto:

Simpel

Column Politicas Criticas door Joep Derksen

"Er bestaan geen simpele oplossingen voor complexe problemen'', zo wordt er in bestuurdersland vaak gezegd. En dus moeten er moeilijke oplossingen gevonden worden, uiteraard ondersteund door een duurbetaalde adviesbureau. Want; gratis advies is leuk, maar daar gaan we natuurlijk niets mee doen! Hoe goed kan dat wezen?!

En toch ga ik een poging wagen, waarde columnlezer. En wel waar het gaat om het kruispunt Braassemdreef-Noordeinde. Het bureau Goudappel Coffeng heeft de kans gehad om hier een goede oplossing voor te vinden. Maar het eindresultaat is een onoverzichtelijke kruising, die niet toegerust is op het almaar toenemende verkeer, veroorzaakt door de honderden extra woningen die gebouwd worden. Wethouder Floris Schoonderwoerd constateerde vorige week: "Theoretisch klopt het allemaal, maar we gaan praktijkmetingen doen en het verkeerscirculatieplan opnieuw tegen het licht houden.''

Met andere woorden: operatie geslaagd, patiënt overleden. Dat er wat aan dit kruispunt gedaan moet worden, is nu ook bij de bestuurders doorgedrongen. Moeten we er dan weer vele tonnen euro's aan uitgeven om een oplossing te bedenken en uit te voeren? Nee dus. Op het kruispunt zelf is voldoende ruimte om in het midden een klein bollenperkje te maken, van 1,5 bij 1,5 meter. Daarbij plaats je daar een 'Rotonde'-bordje. Op de vier wegen plaats je vervolgens haaientanden, zodat het verkeer op de rotonde voorrang heeft. En alle weggebruikers weten waar ze aan toe zijn. Dat zorgt voor duidelijkheid, rust en verkeersveiligheid.

Zo; probleem opgelost en we kunnen weer verder met ons allen. Alleen vrees ik dat bestuurders en politici eerst nog weken of maandenlang willen praten over dit onderwerp, er nog een onderzoekje tegenaan willen gooien, waarna er een oplossing moet komen. Misschien moet ik maar een dure factuur sturen naar het gemeentehuis; wellicht wordt mijn advies dan op waarde gewaardeerd en overgenomen!

Meer berichten