Cees Romijn, Nieuwkoop,
Cees Romijn, Nieuwkoop, (Foto: )

Help! Een spoedgeval

Column door Cees Romijn

Het is woensdag 23 maart 2044, tijd 23.11 uur. Mevrouw A in Woerdense Verlaat is ongeneeslijk ziek; haar klachten zijn ineens verergerd. Via haar smartphone heeft men overleg gehad met de arts en die heeft besloten dat mevrouw A met spoed extra medicijnen moet hebben. Binnen een kwartier landt er een drone op het landingspunt in het dorp en kunnen de zo noodzakelijke medicijnen aan mevrouw worden toegediend. De arts houdt op afstand via de smartphone de toestand van mevrouw in te gaten. De drone vliegt weer terug naar de centrale post.

Medische robot

Het is donderdag 24 maart 2044, tijd 00.31 uur. Mijnheer B in Langeraar heeft ineens erge hoofdpijn gekregen. Zijn vrouw is ongerust en heeft de Huis Artsen Post (HAP) gebeld. Via haar smartphone heeft ze JA/NEE antwoorden gegeven op een aantal medische vragen die de computer haar stelde. De dienstdoende arts heeft besloten om snel in te grijpen. Hij stuurt een robot via een drone en binnen tien minuten is mijnheer B aangesloten op de apparatuur. De robot voert allerlei controles (bloeddruk, temperatuur, hartslag e.d.) uit en rapporteert dat direct elektronisch aan de arts. De robot maakt ook een videoverbinding tussen arts en patiënt. Er wordt besloten om mijnheer B toch voor observatie op te nemen in een ziekenhuis. Mijnheer is inmiddels zo stabiel dat er geen spoedtransport noodzakelijk is. "Binnen een uur staat de ambulance voor uw deur", zegt de arts tegen mevrouw B. Pas als mijnheer in de ambulance ligt vliegt de robot terug.

Fantasie of werkelijkheid?

Nu nog voor een groot deel fantasie. Maar als inwoner van de 'wat dun bevolkte gebieden' in de toekomst een oplossing bij medische bijstand in spoedgevallen. De ambulance kan niet binnen 15 minuten ter plaatse medische bijstand verlenen bij een eerste prioriteitsmelding. En het is voor een regio-HAP ondoenlijk om overal acute zorg te verlenen. Techniek kan dus een belangrijke rol spelen in de toekomst.

In beweging

De ziekenhuizen krijgen steeds meer specialistische functies en komen in gebieden waar veel mensen wonen of verblijven. Dat is dus niet in het Groene Hart. Daarbij, ziekenhuizen gaan failliet. Gebrek aan medisch personeel. Geen geld. Veel taken verlegd naar de eerstelijns hulpverlening. Dat is overdag de eigen huisarts en 's nachts de regionale huisartsenpost.

Presentatie

Annette Pietersen (D66) is raadslid in onze gemeente. Zij heeft een samenvatting gemaakt van de meeste organisaties die bij acute zorgverlening een rol hebben. Samen met raadslid Elias van Belzen (SGP/CU) presenteerde zij donderdag 10 januari de resultaten van haar lees- en spitwerk aan belangstellenden. Veel zorginstanties waren daarbij aanwezig. Het blijkt dat de acute zorg erg complex is en dat er veel belangen een rol spelen. Het was goed dat de vertegenwoordigers van de dorpsraden Woerdense Verlaat en Langeraar zich duidelijk lieten horen. Het gaat om per slot van rekening over mensen en mensenlevens en niet alleen over geld en over gemiddelden.

Meer berichten