Foto:

Iéts assertiever ?!

Vorige week las ik in het 'Alphens Nieuwsblad' jouw column over conflict vermijdend gedrag.

Daarvoor wil ik je een hart onder de riem steken want het was voor mij en ik denk ook anderen heel herkenbaar.

Ook ik behoor tot de groep die toelaat dat de ander alles voor zichzelf opeist. En net als jij, Marie-José, verontschuldig ik me altijd voor hun asociale gedrag en doe wat ze me vragen en achteraf zit ik vol met emoties en ongeloof en heb ik wel een woordje klaar, maar altijd te laat en waarschijnlijk zou ik het ook niet durven te zeggen. Ik wil het ook niet mijn verdere dag laten beheersen maar soms is het moeilijk om het te laten gaan en pieker er dan nog over hoe heerlijk het zou zijn om ze 'lik op stuk', te geven.

Laatst was ik bij de Digros in Oude Wetering, ik stond in de rij voor de kassa, vlakbij de servicebalie. Bedacht dat ik even iets wilde vragen wat ik steeds vergat, er stond niemand achter mij, dus het kon wel even. Ik stelde mijn vraag, kreeg antwoord en wilde terugstappen in de rij voor me. Niet dus, mijn kar was weggeduwd door een oudere mevrouw die net deed of ik er niet was en zij ging voor me staan. Ze keek recht voor zich uit en negeerde me volkomen. Ik was zo verbluft en wist niet wat ik zeggen moest, dus zei ik maar niets en onderging dit lot. Als ze nou had gevraagd, want ze zag heus wel dat ik de eigenaresse van het karretje was, of ze door mocht lopen, dan had ik dat prima gevonden maar dat opzij duwen van de kar en net doen of je er niet stond, bah, wat een akelig gedrag.

Ik ben 73 jaar en heb al veel te verduren gehad en ik moet je zeggen dat het nooit went en ik me nooit echt zeker voel om weerwoord te geven want ze hebben vaak zo'n 'gebekt' antwoord dat ik toch het onderspit delf.

Zou tegen jou willen zeggen: 'blijf maar wie je bent, dat is vele malen beter dan diegene die denken dat ze op deze manier hun 'recht' kunnen halen. Maar wat zou het fijn zijn, Marie-José, als wij ook eens een 'gebekt' antwoord zouden kunnen geven. Volgens mij voelt een mens zich daar happy bij.

Nogmaals dank voor het leuke, herkenbare schrijfsel en heel vriendelijke groeten van een softie uit Leimuiden.

Meer berichten