PJ: "We deden ook optredens op Koningsdag, Dodenherdenking, bij het KaasCorso in Bodegraven, op de Taptoe bij de jaarmarkt in Alphen. En in 2018, voor de tweede keer, de uittocht van de Sint in Ter Aar."
PJ: "We deden ook optredens op Koningsdag, Dodenherdenking, bij het KaasCorso in Bodegraven, op de Taptoe bij de jaarmarkt in Alphen. En in 2018, voor de tweede keer, de uittocht van de Sint in Ter Aar." (Foto: )

'Redband' zoekt de samenwerking op

Dice Musica '83 uit Ter Aar

Ongeveer één jaar geleden is de rubriek 'Mijn Club' van start gegaan in het Witte Weekblad Nieuwkoop. Gebleken is dat het verenigingsleven belangrijk is in de dertien woonkernen van gemeente Nieuwkoop. Inmiddels zijn 25 verenigingen aan de beurt geweest en gelukkig wordt de rubriek voortgezet in het Alphens Nieuwsblad. Om de week interview ik de voorzitter van een vereniging, die vervolgens de beurt doorgeeft aan een 'collega-vereniging' in de gemeente. En het zijn er veel; het verenigingsleven leeft en bruist!

Ter Aar - "Drum en & Showband Dice Musica werd in 1983 opgericht door mijn vader Cees en Jan Slof," zegt Patrick-John van der Vlugt; zeg maar PéeJée. "Ik ben secretaris en mijn vader is nu nog voorzitter, maar bij de eerstvolgende ledenvergadering is hij niet meer herkiesbaar; hij stopt ermee! We hebben 40 leden, ik was zelf 6 jaar oud toen ik voor het eerst (1984) meedeed bij een optreden. In onze familie zijn we wel verknocht aan 'onze' drumband: mijn moeder, ome Johan en mijn broer Jan spelen trompet, mijn neef Arjan op het slagwerk, mijn vader is Tamboer maître en ik speel zelf op de euphonium."


"Ik heb twee dochters, de jongste vindt het ook allemaal wel aardig, maar is vooral druk met voetbal en onze oudste dochter houdt er helemaal niet van. Aan mijn vrouw Diane gaf ik een nieuwe trompet cadeau toen we trouwden in 2013. Ze heeft zo'n half jaartje geoefend, maar die ligt sindsdien onaangeroerd in de kast..."

"Oh, is onze bijnaam 'de Redband?' Dat is best een compliment, vind ik. Die naam komt vast door onze uniformen. De eerste jaren hadden we alleen een rode sweater, een zwarte broek en witte schoenen. De eerste echte uniformen zijn van 1988. Nieuwe leden krijgen eerst een instrument en uniform in bruikleen."


"Onze ambitie is om een goede combinatie te maken van voldoende straat- en showoptredens. We proberen vooral lokaal aanwezig te zijn; zo deden we dit jaar acht keer een Avondvierdaagse: oa. in Noorden, Nieuwkoop, Ter Aar en Rijnsaterwoude. Volgend jaar maar vier, maar dan doen we weer meer shows. Onze trots, sinds 1997, is de jaarlijkse Taptoe in Ter Aar. Soms mogen we elders meedoen; in Hazerswoude en de Bollenstreek, in Brabant. Vaak is het een wisselwerking; als wij een drumband uitnodigen voor onze Taptoe, vragen zij ons soms weer terug."


"In 2007 zijn we gestart met Dice Musica for Kids, een stichting met als doel het stimuleren en verbeteren van het muziekonderwijs op (basis)scholen. Ook bieden we in ons clubgebouw een interne opleiding voor de jeugd. Ik deed zelf enkele jaren de 'instructie slagwerk'. Altijd met een serieuze aanpak, maar wel met een grapje! Wij hebben geen instructeur of dirigent voor de muziek, maar wel een voor de excercitie. Vóór het nieuwe seizoen begint, oefenen we eerst een paar maanden op 'het loopwerk' in sporthal de Vlijt in Zevenhoven."

Op 29 september 2018 vierde Dice Musica haar 35-jarige bestaan met een grote optocht. In één dag trad de drumband op in maar liefst zes dorpskernen: Langeraar, Nieuwveen, Zevenhoven, Noorden en Nieuwkoop en Ter Aar. PJ: "In samenspraak en soms met hulp van de muziekverenigingen in die kernen. We moeten als collega's die samenwerking zoeken, we zijn geen concurrenten van elkaar."


Over twee weken

PJ: "Ik ben benieuwd naar het verhaal van muziekvereniging Crescendo in Nieuwveen. Maikel van Eijk zit in het bestuur."

Meer berichten