Het was een prima Alphense Talkshow waarin op prettige wijze een actueel onderwerp grondig met de betrokkenen besproken werd.
Het was een prima Alphense Talkshow waarin op prettige wijze een actueel onderwerp grondig met de betrokkenen besproken werd. (Foto: Korsjan Punt)

DAT: Voed kinderen op voor acceptatie andere geaardheid

Afgelopen zaterdag 5 januari ging De Alphense Talkshow (DAT) over Alphen aan den Rijn als Regenboogstad. Het belangrijkste punt dat naar voren kwam over dit onderwerp, was voorlichting op scholen.

Alphen aan den Rijn - Wethouder Han de Jager moet nog een actieplan schrijven. De Alphense Talkshow praat met betrokkenen over hun ideeën. In een goed gevulde foyer van Parkvilla zitten de presentatoren Ben Prins en Gerrit Willems aan tafel met vertegenwoordigers uit de politiek, welzijnswerk en de doelgroep LHBT.

Erik van Zuylen, fractielid van GroenLinks, is initiatiefnemer van de motie Alphen Regenboogstad. Hij is benaderd door Esther Thesing, wijkcoach bij Tom in de buurt, of zoiets mogelijk zou zijn. Er moet nog wel een invulling aan gegeven worden. Erik nodigt de overige tafelgasten, Jeanette Bosgraaf en Arno Klos, uit om hierover mee te denken. Deze laatstgenoemden behoren tot de LHBT-doelgroep.


Activiteiten

Is bijvoorbeeld een homocafé wenselijk? Nee, denken zij. Een café of gelegenheid waar LHBT geaccepteerd wordt, dus wat homovriendelijk is, zou genoeg zijn. Daar kunnen zij gelijkgestemden in een vertrouwde omgeving ontmoeten, zoals in de Tapperij waar elke maand een regenboogavond is.


Voorlichting

Voorlichting is zeer belangrijk in welke vorm dan ook; op scholen, in de kerk, maar ook in bijvoorbeeld verpleegtehuizen. In het laatste geval keren senioren terug weer "in de kast". Medebewoners of personeel accepteren niet altijd een andere geaardheid. Bij sollicitatierondes zou hier al aandacht aan besteed moeten worden. Via voorlichting op scholen en door de ouders kan aan kinderen worden geleerd dat het niet raar of vreemd is, maar anders. Het gaat om het gelukkig zijn van iedereen, ieder op zijn of haar eigen manier.


Aandacht

Doordat Alphen nu Regenboogstad is, kan de stad rekenen op subsidie vanuit het rijk. Hiervoor wordt gekeken naar het actieplan en of de meeste actie vanuit de samenleving kan komen met sturing en financiën vanuit de gemeente. Andere voorbeelden om aandacht te vragen voor LHBT zijn symbolen als het ophangen van regenboogvlaggen, de Alphense brug in regenboogkleuren schilderen of een regenboog gaybrapad.


Boodschap

Het gaat om hetzelfde: doe de dingen waar je je blij van voelt en wees mens onder de mensen; een uitspraak van Jeanette Bosgraaf. Zij droeg ook een gedicht voor met als boodschap: "Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, blijft je overkomen wat je altijd overkomt."

Meer berichten