Foto:

Nashville-verklaring

Column door Joep Derksen


Wethouder Floris Schoonderwoerd heeft het helemaal gehad met de gereformeerde predikers die de Nashville-verklaring hebben ondertekend. Waarin ze aangeven dat homo- of biseksualiteit verderfelijk is. En dat 'zondaren bekeerd moeten worden'. Die emoties zijn zeer begrijpelijk. De Nederlandse tekst van de Nashville-verklaring begint met deze woorden: "Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit. Weet dat de HEERE God is; Híj heeft ons gemaakt – en niet wij – …".

Precies: als je gelooft in een God, geloof je ook dat hij/zij/het iedere mens heeft geschapen. En of iemand hetero, homo, bi of een andere seksualiteit heeft, is dus ook ingegeven door die schepper. Maar daar denken de gereformeerde hardliners uiteraard anders over. Ik heb me altijd al verbaasd over het feit dat mensen na hun kindertijd nog kunnen geloven in een boek als de Bijbel. Waarbij Adam en Eva de eerste mensen zijn en uit het paradijs geschopt worden, twee zonen krijgen (Kaïn en Abel), de ene zoon de andere zoon vermoord en Kaïn vervolgens een vluchteling wordt en 'gemeenschap heeft met zijn vrouw' (Genesis 4:17). Waar komt die vrouw vandaan? Is dat zijn zus?!


Ik snap ook niet waar die aversie vandaan komt van gelovigen tegen mensen die van hun naaste houden. Ook al is die naaste van hetzelfde geslacht. Als één van mijn kinderen (of allemaal) homoseksueel zou zijn; ik zou er absoluut geen probleem mee hebben. Ook niet als ze heteroseksueel zouden zijn, overigens. Waar ik wel problemen mee heb, zijn mensen die anderen menen op te leggen hoe zij wel of niet moeten leven. En vervolgens eisen dat hun waarden en geboden opgevolgd worden. Lees deze zin uit de Nashville-verklaring maar eens: "Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren."

Het goede aan het feit dat die door honderden predikanten ondertekende Nashville verklaring in de openbaarheid is gekomen, is dat we wakker worden geschud. En dat we weer inzien dat homofobie niet alleen iets is dat hoogtij viert bij moslims, maar ook leeft onder bepaalde delen van onze calvinistische medemensen. Om maar een bijbels advies te geven aan al die mensen die denken dat heteroseksualiteit de enige ware seksualiteit is: Vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen.

Meer berichten