Joep Derksen
Joep Derksen (Foto: )

Energie

column door Joep Derksen

Het jaar 2018 zit er op en een nieuw jaar vol ervaringen, mooie momenten en helaas ook ergernissen ligt voor ons. Het Witte Weekblad, zoals u dat kende, is verdwenen. Het Alphens Nieuwsblad heeft de schone taak op zich genomen om u van het lokale nieuws in Kaag en Braassem te voorzien. En daar hoort natuurlijk ook een column bij over de politiek in deze gemeente!

Het waren roerige decemberdagen. In een maand, waar het vooral gaat om lekker eten en gezellig alcohol drinken, bleek dat de gemeente al jarenlang illegaal alcohol schenkt aan bezoekers van het gemeentehuis. Hiervoor was namelijk nooit een vergunning afgegeven. Dat is toch extra zuur voor enkele sportverenigingen, waarvan goed bedoelende vrijwilligers betrapt werden op het schenken van alcohol. En vervolgens mochten die verenigingen een boete van ruim 1.300 euro ophoesten. Het zou het gemeentebestuur sieren, als zij met terugwerkende kracht die boetes annuleert en de verenigingen hun geld terug geven. Zorg als overheidsinstelling eerst dat je jouw eigen zaakjes goed voor elkaar hebt, voordat je anderen de maat neemt!

Wat staat ons als inwoners het komende jaar te wachten, waarde columnlezer? Dat we er met ons allen niet op vooruit gaan, is nu al duidelijk. We hebben de lijstjes met tariefsverhogingen en lastenverzwaringen voor onder meer btw, elektriciteit en gas allemaal voorbij zien komen. Dit jaar wordt ook duidelijk waar er in Kaag en Braassem zonnepanelenvelden en (200 meter hoge) windmolens moeten komen. Officieel is in bestuurdersland nog niet besloten, dat al die 'duurzame' energieopwekkers in deze regio komen. Maar dat is een kwestie van 1 plus 1 bij elkaar optellen. Want waar in Leiden of de volgebouwde Leidse regio zouden die zonnepanelenvelden en windmolens dan moeten komen?

Ook gaat het gemeentebestuur besluiten nemen over de plek(ken) waar 'skaeve huusjes' komen; een soort wooncontainers, waar mensen in komen, 'die geen prikkels willen hebben'. Als ze namelijk overprikkeld worden, zouden ze overlast kunnen veroorzaken. Enkele jaren geleden mochten we met ons allen meepraten over de plekken waar de extra sociale woningen moeten komen. (De doorsneemening van de meepraters: 'Niet in mijn achtertuin'). Het is maar zeer de vraag of zo'n zelfde inspraaktraject door de gemeenteraad wordt opgezet voor de komst van de skaeve huusjes.

Verder wil ik de vele, vele lezers van deze column ontzettend danken voor al jullie hartverwarmende reacties. Het was lang onzeker of deze politieke column zou blijven bestaan. Uw opmerkingen, dat ik 'schrijf wat vele mensen denken' en de wetenschap dat er inwoners zijn die een of meerdere van deze columns uitknippen en bewaren, ontroert mij en geeft energie. Voor jullie wil ik deze columns blijven schrijven.

Meer berichten