Voor de vijfde keer werd de Ouderjaarsonference door Patrick Deters gehouden. Geen politieke partij kon het goed doen, zo bleek toen Deters de verkiezingsprogramma's doornam. FOTO: Joep Derksen
Voor de vijfde keer werd de Ouderjaarsonference door Patrick Deters gehouden. Geen politieke partij kon het goed doen, zo bleek toen Deters de verkiezingsprogramma's doornam. FOTO: Joep Derksen (Foto: Joep Derksen)

Volle zaal bij de Oudejaarsconference

Deters over Kaag en Braassem

Het is natuurlijk niet eenvoudig om voor een volle zaal te staan en een avond lang grappen te maken. Patrick Deters deed het afgelopen week al weer voor de vijfde achtereenvolgende keer. Het publiek was hem goedgezind, maar écht keiharde lachsalvo's vonden er in de Alkburcht maar enkele keren plaats.

door Joep Derksen

KAAG EN BRAASSEM – Misschien kwam het doordat er een alles overkoepelend thema ontbrak bij de Oudejaarsconference. Deters ging van het ene naar het andere onderwerp en liet zich hierbij ondersteunen door krantenartikelen die het afgelopen jaar verschenen.
Het hardst werd er gelachen om het verhaal over wethouder Floris Schoonderwoerd, die zijn eigen bier maakt. Wat leidde tot de opmerking van Deters: "Het gaat lekker, Marina (van der Velde, burgemeester, red.)! Probeer je de gemeente een beetje alcoholvrij te houden, gaat je locoburgemeester een illegale stokerij beginnen!''

Belastinggeld

Verder rekende Deters voor, dat de gemeente zo'n 40.000 euro aan boetes aan zichzelf moet betalen, omdat al jarenlang de regels geschonden worden, waar het gaat om het schenken van alcohol. De nieuwe aanbesteding van de Kaagpont gaat ook een duur grapje worden; "Ruim twee miljoen euro extra plus een blanco cheque. Wat kan daar nou mis gaan?!''

Ook de gemeentelijke ICT-kosten stijgen enorm. Vorig jaar bepaalde de gemeenteraad al, dat gekozen werd voor de duurdere uitvoerder, de gemeente Alphen. En dit jaar werd bekend dat de ICT-kosten stijgen met nog eens 390.000 euro.


Tijdens de pauze grinnikte een bezoeker: "Ik weet in ieder geval waar mijn belastinggeld naar toe gaat!''

Verkiezingsjaar

Deters keek verder terug op het verkiezingsjaar. "Het was wat stilletjes. We hadden al geen plakborden en nu ook geen kieswijzer meer. Nog even en er wordt bepaald dat de verkiezingen te duur zijn. Dan heb je een dictatuur!'' Verder kon geen politieke partij het goed doen, zo bleek toen Deters de verkiezingsprogramma's doornam. De lijst met 197 wensen van D66 spande de kroon: "Als je focking zoveel wilt, trek dan een geel hesje aan!''

Wankele bruggen

Een filmpje volgde met een bruggentestende Deters, die het vervolgens opnam voor raadslid Thijs Mooren (CDA). De politicus wilde namelijk onlangs vragen stellen over de problemen met de wankele bruggen in deze gemeente, maar de overige partijen wilden hier niet meer over praten.
Met name de PRO-fractievoorzitter kreeg hierover onder uit de zak: "Zolang er niet 42 doden vallen bij een ingestorte brug, is er volgens Ruud van der Star focking niks aan de hand. Hij heeft geen plaat, maar een brugdeel voor zijn hoofd hangen."

Dat komt nooit meer terug

De avond eindigde met een krantenartikeltje over een Leimuidens huwelijk tussen twee alpaca's, waarna het publiek kon meedoen aan de Kaag en Braassem Quiz. Het meezinglied 'Dat komt nooit meer terug', kwam ook dit jaar niet meer terug.

Meer berichten