Professional gamer Jeroen van Kaam in actie. FOTO: JakHowardPhoto
Professional gamer Jeroen van Kaam in actie. FOTO: JakHowardPhoto (Foto: JakHowardPhoto)

Jeroen is professional gamer

Gamen hit van de toekomst?

Electronic Sports, of Esports zoals gamen tegenwoordig genoemd wordt genoemd, is bezig aan een grote opmars en wordt steeds meer op professioneel niveau gespeeld. In Zuidoost-Azië, vooral in China, Japan en Zuid-Korea, is het big business geworden. Daar worden veel toernooien gespeeld met hoge beloningen aan prijzengeld en veel toeschouwers die de wedstrijden volgen. In Europa loopt de ontwikkeling langzamer, maar ook hier is de verwachting dat de groei in de komende jaren sterk doorzet en een vooraanstaande plaats gaat innemen in de publieke aandacht.

door Hans Willering

Ter Aar - Jeroen van Kaam is sinds een aantal jaren professional gamer. Hij is geboren in Alphen aan den Rijn en woont nu in Ter aar. Hij is 24 jaar jong, maar heeft al forse stappen gezet als game professional. Hij speelt Battalion 1944, een nieuw spel binnen esports. Jeroen, stevig gebouwd met een baard vertelt: "Het is een oorlogsspel waarbij een bom geplaatst wordt door het aanvallende team. Vervolgens moet het verdedigende team de bom onschadelijk maken, dit heet 'Search and Destroy'. De aanvallende partij wint wanneer de bom niet binnen 45 seconden onschadelijk wordt gemaakt."

Prijzenpot van 50.000 euro

Battalion 1944 is een spel dat in teamverband gespeeld wordt. Een team bestaat uit vijf spelers die allemaal tegelijk spelen. Jeroen is captain van zijn team en bepaalt de strategie die gevolgd moet worden. Het team speelt voor een Engelse organisatie genaamd 'Method'. Een wedstrijd bestaat uit 30 rondes, 15 rondes aanvallen en 15 rondes verdedigen. Wie 16 rondes gewonnen heeft, wint de wedstrijd. Jeroen heeft dit jaar meegedaan aan verschillende toernooien. In juli werd er gespeeld in Budapest in Hongarije en in september vond er een toernooi plaats in de Esports Game Arena in Alphen. Dat toernooi had een prijzenpot van 50.000 euro.

Gefocused

Het imago van esports is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Had gamen vroeger een beeld van de nerd met een bril op, dat idee is tegenwoordig toch echt achterhaald. Esports is een moderne sport aan het worden, waarbij strategie, tactiek en vooral ook reactie vermogen belangrijke elementen zijn die een speler uitstekend moet beheersen om op professioneel niveau mee te kunnen komen. Jeroen: "Het is essentieel om gedurende een wedstrijd gefocust te blijven. Door een moment van onoplettendheid kan je veel schade oplopen. Je overlegt voortdurend met je teamgenoten, via een koptelefoon, om je tegenstander steeds te slim af te zijn."

Live te volgen
Tijdens een toernooi hangen tv-schermen in de zaal waar toeschouwers de wedstrijden live kunnen volgen. Maar een wedstrijd kan ook via de speciale website Twitch gevolgd worden. Jeroen vertelt enthousiast: "Het aantal belangstellenden om de wedstrijden te volgen neemt sterk toe. Toeschouwers kunnen via Twitch ook vragen stellen of discussiëren met spelers."

Excel-sheets
Hoe ziet een dag van Jeroen er uit? Jeroen: "Het is niet zo dat je alleen maar met wedstrijd spelen bezig bent. De wedstrijden nemen maar ongeveer 30% van je tijd in beslag. Je besteedt veel tijd aan voorbereiding, voornamelijk het trainen van bepaalde vaardigheden."
"Daarnaast bekijk je oude wedstrijden van jezelf om te zien wat er goed of fout gaat. Ter voorbereiding op toernooien of belangrijke wedstrijden bekijk je ook oude wedstrijden van de tegenstander. Je analyseert de resultaten van je tegenstanders, ik houd allerlei Excel-sheets daarvoor bij. Maar het is ook belangrijk om je spieren te ontspannen en mentaal tot rust te komen. Anders kun je in een wedstrijd niet contant geconcentreerd blijven en alert reageren."

Esports wordt belangrijk

Jeroen heeft een hoge verwachting van de toekomst van esports. Jeroen met overtuiging: "Ik verwacht dat binnen vijf jaar esports een belangrijke plaats inneemt in de sport- en entertainmentmedia. Er komen steeds meer toernooien met steeds meer prijzengeld en veel mogelijkheden voor toerschouwers om de games te volgen. Nu al hebben de games veel sponsors zoals grote automerken en kledingbedrijven. Dat wordt alleen maar meer."

Jeroen speelt niet onder zijn eigen naam, maar wordt aangekondigd als rEb1rth-. Via YouTube en Google is hij onder deze naam te vinden.

Meer berichten