4VuurwerkVeilig: "Altijd de gebruiksaanwijzing lezen, een vuurwerkbril dragen, aansteeklont gebruiken, voldoende afstand houden."
4VuurwerkVeilig: "Altijd de gebruiksaanwijzing lezen, een vuurwerkbril dragen, aansteeklont gebruiken, voldoende afstand houden." (Foto: Marieke Roggeveen )

Campagne 4VuurwerkVeilig op school

Vorig jaar bevond 41% van de vuurwerkslachtoffers zich in de leeftijdscategorie van 10 tot 19 jaar. Zij stonden te dichtbij toen anderen vuurwerk afstaken, staken zelf vuurwerk opnieuw aan of lazen de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk niet. In de afgelopen weken gaf Vuurwerkshop op vijf basisscholen in Alphen aan den Rijn voorlichting over het veilig afsteken van vuurwerk.

Alphen aan den Rijn - "Zolang iedereen zich aan de vier 'vuurwerk-veilig'-tips houdt, gaan volgens ons de aspecten vuurwerk en veiligheid prima samen," licht Marcel van der Vliet de voorlichtingscampagne 4VuurwerkVeilig van de overheid toe.

Op donderdag 20 december maakte groep 7 van basisschool De Fontein als laatste van de vijf basisscholen kennis met deze voorlichtingscampagne. Nadat Marcel van der Vliet van Vuurwerkshop het dummy vuurwerk in de klas heeft uitgestald, legt hij uit dat de 4 in de naam 4VuurwerkVeilig verwijst naar de eerste vier regels voor het veilig afsteken van vuurwerk. "Dit zijn: altijd de gebruiksaanwijzing lezen, een vuurwerkbril dragen, aansteeklont gebruiken, voldoende afstand houden." Vervolgens vraagt Marcel wie vuurwerk leuk vindt. Bijna alle vingers gaan de lucht in. "En wie heeft er wel eens alleen vuurwerk afgestoken?" Nu gaan er ongeveer tien vingers omhoog.


Lanceerstandaard

"Het afsteken van vuurwerk is al heel oud", vervolgt Marcel, "al in de tiende eeuw werd het gebruikt als vermaak voor de keizers in het Chinese Rijk en geloofden ze dat je er boze geesten mee kon verjagen. Nu wordt er vuurwerk tijdens oud en nieuw afgestoken en soms ook tijdens evenementen." De leeftijd waarop je vuurwerk mag kopen is vanaf 12 jaar en dit mag worden afgestoken tussen 18.00 uur op oudejaarsdag tot 02.00 op nieuwjaarsdag.

Dit jaar is voor het eerst verplicht om een lanceerstandaard te gebruiken voor het veilig afsteken van vuurpijlen. "Dit staat stevig en kan niet omvallen of omwaaien," verklaart Marcel. Ook het onderwerp legaal en illegaal vuurwerk komt ter sprake, en de gevaren ervan. De kinderen luisteren ademloos toe, vooral bij het horen van het aantal vuurwerkslachtoffers: "Vorig jaar zijn er tijdens de toegestane vuurwerktijd 434 slachtoffers in een ziekenhuis behandeld, waarvan 41% in de leeftijdscategorie van 10 tot 19 jaar. Daarnaast hebben nog bijna 700 mensen met lichte verwondingen een huisartsenpost bezocht."


Luchtverkeersleider

Na het tonen van verschillende soorten letsels van vuurwerkslachtoffers vraagt Marcel van der Vliet aan de kinderen wat zij later willen worden. "Iets met paarden, journalist, luchtverkeersleider…" klinkt het vanuit de klas. "Kan dat nog als je door het afsteken van vuurwerk een arm of een oog mist?" is zijn volgende vraag. Heel even moeten de kinderen nadenken, maar dan zie je dat de 'boodschap' is aangekomen. "Precies, wees daarom altijd heel voorzichtig. En nu… gaan we naar buiten om op een veilige manier vuurwerk af te steken."


Vuurwerkbril

Buiten krijgen de kinderen een vuurwerkbril en mogen ze met een aansteeklont categorie 1 vuurwerk aansteken. Steeds geeft Marcel duidelijke instructies en laat hij de kinderen rustig van het aangestoken vuurwerk weg lopen. "Ik vond het wel een beetje eng," vertelt Tess van Dorp na afloop, "maar het ging goed." Krijn Verduijn vertelt dat hij altijd samen met zijn vader, broer en zus vuurwerk afsteekt. "Ook vuurpijlen. Ik ga mijn vader straks meteen vertellen dat hiervoor een lanceerstandaard nodig is." De aansteeklont en de vuurwerkbril mogen de kinderen houden. "Gebruik dit ook echt," geeft Marcel de kinderen mee, "dan hebben jullie een veilig en gezellig oud en nieuw."

Meer berichten