V.l.n.r.: verloskundigen Marieke Hoogendoorn,Marjolijn van Houwelingen, Ylonka Vrijenhoek van praktijk Vivre voor verloskunde en echoscopie.
V.l.n.r.: verloskundigen Marieke Hoogendoorn,Marjolijn van Houwelingen, Ylonka Vrijenhoek van praktijk Vivre voor verloskunde en echoscopie. (Foto: Esmeralda Wybrands)

'Blauw-roze zwaailicht is handig'

In hun verloskundigenpraktijk bevalt gemiddeld iets meer dan één vrouw per dag. Het is dus altijd flink aanpoten voor de vijf verloskundigen van Vivre. Oók tijdens de feestdagen. "Vaak is het de dagen ervoor extra onrustig. Mensen voelen zich toch vaak bezwaard ons op zo'n feestdag op te roepen. Maar als er echt iets is, zeggen we: bel gewoon! Het is ons werk. We zijn erop ingesteld. Belt er niemand, dan is dat voor ons een luxe. En gaan we naar iemand toe, dan is dat ook een heel speciaal moment. Elke bevalling is bijzonder."

Alphen aan den Rijn – Nee, er worden in december niet meer baby's geboren dan in andere maanden. Ylonka Vrijenhoek: "Maar omdat het dan zo leuk knus is, merken wij het resultaat van december wel terug in augustus en september!"

Gelach bij haar collega-verloskundigen Marjolijn van Houwelingen en Marieke Hoogendoorn. Samen met Annemieke Huising en Leonie Daniel runnen de drie verloskundigenpraktijk Vivre in de Alphense wijk Kerk en Zanen.


Fit blijven

Het samen runnen van een praktijk was voor de vijf verloskundigen een bewuste keuze. Marieke: Door met collega's af te wisselen, creëer je voor jezelf rustmomenten. Zo blijven we fit tijdens het draaien van onze 24-uursdiensten. Die beginnen om 19.00 uur, waardoor we meestal een hele bevalling kunnen begeleiden.

Marjolijn: "Door met z'n vijven te werken, kunnen we ons ook specialiseren. Marieke en ik doen bijvoorbeeld de echo's, Ylonka de anticonceptie.


Anticonceptie

Marieke: "Ja, dat sluit heel mooi aan op onze praktijk. Kijk, wij ronden onze zorg een week na de bevalling af. Zes weken na de bevalling komen mensen nog een keer. Dat is precies de fase waarin mensen weer gaan nadenken over anticonceptie. We krijgen er veel vragen over."

De verloskundigen organiseren ook een hartjesspreekuur en een kinderwensspreekuur. "In het kinderwensspreekuur bespreken we hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kunt beginnen."


Werken tijdens feestdagen

Het maken van de decemberroosters leidt bij Vivre gelukkig nooit tot gesteggel. De ene helft van het team heeft een voorkeur voor Kerst, de andere helft voor de jaarwisseling. Op een feestdag begint de dienst niet om 19.00 uur maar om 16.00 uur. Marjolijn: "Anders heb je allebei niks aan je avondeten. Nu kan degene die de dienst uitgaat er nog voor kiezen om aan te schuiven bij een diner. Je bent wel moe dan, maar dat is dan niet zo spannend."


Sfeer

Op een kerst- of jaarwisselingsdienst zeggen de verloskundigen niet veel van de feestelijkheden te merken. Marieke: "Je bent echt iets aan het doen waar je je volledige focus bij nodig hebt. Ons werk is tijdens de dienst de eerste prioriteit, de rest komt daarna."

Natuurlijk zijn er wel omstandigheden die de sfeer rond een bevalling apart kunnen maken. Zo was er die Kerst waarop het enorm sneeuwde. Marieke: "Ik ben toen 's nachts bij iemand met een dekentje op de bank gekropen. Als ik ergens anders heen had gemoeten, had ik een collega gebeld. Uiteindelijk is ze overdag bevallen."


Code gaan

Ylonka: "Bij slecht weer hoor je op de radio code oranje of rood: ga niet de weg op als je niet hoeft. Maar voor ons is het nooit code oranje, maar altijd code gáán. Soms zien we ook wel eens mensen boos kijken als we hard rijden naar een bevalling. Dan toon ik maar altijd mijn bordje met artsenteken." Lachend: "Als verloskundigen grappen we altijd dat we eigenlijk een blauw-met-roze zwaailicht zouden moeten hebben. Zo van: baby onderweg!"


Nieuwjaarshumor

Tijdens een dienst op oud en nieuw worden er nog wel eens grappen uitgehaald. Marieke: "Standaard als ik dan dienst heb gaat om 0.01u mijn diensttelefoon en belt een verpleegkundige met een spoedoproep. Dan sta je al met je tas en sjaal bij je auto als je op de achtergrond het gegiechel hoort. Het maakt het ook gezellig hoor."

Meer berichten