Foto: Foto:

Geen zin

Sportpet door Theo van Egmond

Er zijn individuele sporten in Nederland waarin je heel graag kampioen wil worden. Bij het wielrennen mag je een heel jaar lang in een speciale trui rondrijden en bij boksen en judo levert een nationale titel deelname op aan grote toernooien. In het tennis echter stelt de winst en het Nederlands Kampioenschap echter helemaal niets voor. De betere tennissers hebben vaak helemaal niet eens zin om mee te doen. Een titel levert ze niets op. En wegblijven heeft dus geen consequenties. De toeschouwers, en vooral degenen die al vooraf kaarten voor de finaledag aangeschaft hadden, moeten zich in sommige gevallen behoorlijk bekocht hebben gevoeld.

De nummer twee bij de mannen van ons land meldde zich kort voor het toernooi af en de nummer 1 had er geen zin in. Hij liet zich in de eerste ronde afdrogen door iemand die rond de zevenhonderdste plaats op de wereldranglijst stond. Zo kon Scott Griekspoor, als nummer 267 genoteerd, de nieuwe Nederlandse kampioen worden. Het is dat de tegenstander in de finale Alphenaar Jelle Sels was, daarom was er toch nog wat enthousiast publiek op afgekomen.

Maar een finale bij een NK tussen de nummers 267 en 261 zegt heel wat over het niveau van ons nationale tennis. Bij de vrouwen ging de titel naar Lesley Kerkhove, die rond plek 160 staat. Zij hoefde daar niet eens een eindstrijd voor te spelen, want de andere finaliste meldde zich ziek, nadat voordat het toernooi begon al diverse speelsters hadden laten weten toch maar niet naar Alphen te komen.


Waarom wordt zo'n toernooi nog gespeeld zou je zeggen. Nieuwe Sloot, waar de Nederlandse kampioenschappen werden gehouden, kon daar uiteraard niets aan doen. Het was een hele eer om daarvoor uitverkozen te worden en men deed dat voortreffelijk. De sfeer was perfect en er was een heel mooi stadionnetje gebouwd. Ook de KNLTB zelf, de tennisbond dus, ging uitermate professioneel te werk. Al bevreemde het mij, en mij niet alleen, dat de finale van het rolstoeltennis, met uiteraard Diede de Groot als winnaar, oorspronkelijk niet in dat stadionnetje afgewerkt zou worden. Prima georganiseerd dus en de bond zal de komende jaren ongetwijfeld weer voor Nieuwe Sloot kiezen.

Overigens liet Jacco Eltingh weten dat er ook in 2019 geen TEAN International zal komen. Vanuit Alphen is geen interesse getoond, terwijl de KNLTB toch de garantiesubsidie voor een dergelijk evenement verhoogd heeft van 10.000 naar 15.000 euro. Breda gaat de plaats van Alphen innemen.

We zullen het dus alleen voorlopig nog moeten doen met nationale kampioenschappen zonder de echte toppers. Maar wel petje af voor Nieuwe Sloot.

Meer berichten