Foto: Foto:

Interland

Sportpet door Theo van Egmond

Als je door de KNZB gevraagd wordt om een interland te houden betekent dat heel wat. De bond moet er van overtuigd zijn dat je als zwembad en als club AZC iets dergelijks goed kan organiseren, het bad wordt kennelijk uitstekend gevonden en de totale accommodatie is daar geschikt voor. En dus werd in AquaRijn in het kader van de Fina Waterpolo World League in Alphen aan den Rijn Nederland–Spanje gespeeld.


Het was dus ook nog eens een interland die ergens om ging ook. Beide landen hadden in de serie al een keer van Griekenland verloren en van Oekraïne gewonnen. De nummers 1 en 2 gaan naar de volgende ronde. Dat gaan Griekenland en Spanje worden. Nederland niet dus, want de hoogtijdagen van het vaderlandse polo liggen zeker bij de mannen al heel lang achter ons. Nederland verloor met 7-13 en gaf lange tijd aardig partij. De Spanjaarden kregen acht man-meers en scoorden daaruit vijf keer. Holland lag vier keer met een man meer in het bad en wist daarvan slechts eenmaal te profiteren.


Slechts vier spelers van het Nederlands team spelen voor een Nederlandse ploeg, een van hen, de tweede keeper, kwam niet in actie. Dit betekent dat veel waterpolo'ende landgenoten voor sterke buitenlandse clubs uitkomen, voornamelijk in Frankrijk, Spanje en Italië. In het verleden leverde AZC ook regelmatig spelers aan de nationale ploeg, maar dat was deze keer niet het geval.


Het was best een heel leuke sportieve avond. Maar liefst zo'n 700 liefhebbers hadden zich gemeld en AZC had achter een van de doelen, niet voorzien van een vangnet, een stuk of 80 jeugdige sfeermakers geposteerd. Er komt nog heel wat kijken bij zo'n evenement. De scheidsrechters kwamen uit Rusland en Israel en een afgevaardigde van de Fina uit Portugal.


Wat me opviel is dat ook bij waterpolo trainers/coaches zijn die zich machtig voelen en zich willen manifesteren. Bij voetbal irriteer ik me al mateloos als een trainer in mijn ogen onzinnig in de laatste minuten, of zelfs in de extra tijd, zo nodig nog iemand laat invallen. Waterpolo-bondscoach Robin van Galen vroeg met nog een minuut en 24 seconden op de klok bij een 7-13 achterstand nog een time-out aan. Lijkt mij vrij zinloos.


Allemaal prima georganiseerd, dat kan je wel een Jary Göbel en zijn mensen overlaten en een prima speaker in de persoon van John Zonderop. Maar een volgende keer ga ik toch maar liever naar een belangrijke wedstrijd die AZC zelf organiseert en niet is aangewezen op een bond. Dan hoeven mensen van de pers tenminste niet zelf hun bakkie koffie te betalen. Daar kon zelfs de attente gastvrouw Geke niet mee sjoemelen.

Meer berichten