Naast de cliënten werkt in het Schoutenhuis ook een hele grote groep vrijwilligers, ook wel het Gouden Team genoemd. eze mensen zijn enorm waardevol voor ons."
Naast de cliënten werkt in het Schoutenhuis ook een hele grote groep vrijwilligers, ook wel het Gouden Team genoemd. eze mensen zijn enorm waardevol voor ons." (Foto: )

De gezelligste huiskamer van Alphen

Bij binnenkomst is het welkom allerhartelijkst en de gemoedelijke sfeer en gastvrijheid voelbaar. De Huiskamer van Alphen, zoals het Schoutenhuis ook wel wordt genoemd, geeft de gast direct een warm gevoel.

Alphen aan den Rijn - De lunchroom is een dagbestedingsplek voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Gijs van Ooi, bestuursvoorzitter van Stichting Vrienden van het Schoutenhuis: "In 2006 ontstond het plan voor deze lunchroom. Woonforte (voorheen Wonen Centraal) was de initiatiefnemer. Het pand was toentertijd eigendom van Stichting Behoud Alphens Erfgoed. Met diverse partijen zijn wij begonnen om het pand te restaureren. Ons streven was om te openen tijdens de Open Monumentendag 2017 en dit lukte gelukkig. In de tussentijd was een samenwerkingsverband ontstaan tussen IPSE De Bruggen en SAB Catering. Twee partijen die tot op de dag van vandaag nog steeds aan ons verbonden zijn".


Omschakeling

IPSE De Bruggen zorgt voor de medewerkers, ook wel cliënten genoemd. En SAB Catering voor het restaurantgebeuren. Sinds juni 2018 werkt Sjef Mulder als bedrijfsleider. Vol passie vertelt hij: "Het was een flinke omschakeling voor mij, ik kom namelijk uit het commerciële traject in de horeca. Vanaf dag één voelde ik me hier als een vis in het water.

"Ik vind het werken met de cliënten heerlijk. Soms geven ze geweldige tips die wij heel goed in de praktijk kunnen brengen. Ik ben dan ook zo trots op ze! Het coachen, ze betrekken bij sommige processen, ik geniet ervan. Dat ik ze mee kan laten groeien in de vakkennis die ik heb, voelt goed. Wel gedoseerd natuurlijk, haha."


Trots!

Iedere ochtend wordt voor openingstijd begonnen met de 'Puntje op de i training'. Alles wordt dan samen doorlopen: Waar denken we aan? Wat is belangrijk, enzovoort enzovoort. En dat is goed merkbaar. Het woord 'haast' bestaat niet en er hangt dan ook een fijne relaxte sfeer. De gasten accepteren dat het wat langer kan duren en wachten geduldig. En veel gasten komen ook speciaal terug voor de cliënten.


Gouden team

Naast de cliënten werkt er ook een hele grote groep vrijwilligers, ook wel het Gouden Team genoemd. "Deze mensen zijn enorm waardevol voor ons. Hoe zij samenwerken met de cliënten, onvoorstelbaar gewoon. Zo hartverwarmend."

Bij het weggaan blijkt één van de gasten jarig te zijn en het voltallig personeel zingt de jarige gast vol overgave toe. De oudere dame geniet zichtbaar van dit persoonlijke tintje. Dit aandoenlijke tafereel zorgt ervoor dat het huiskamergevoel nog even extra naar boven komt.

Valentijn (20 jaar) kwam via een snuffelstage als een jonge student binnen: "Ik werk hier nog niet zo lang, maar vind het heel leuk om hier te werken. Iedere dag leer ik weer. Samen met de begeleiding oefen ik ook heel vaak, bijvoorbeeld hoe ik gasten moet helpen. Dan vraag ik heel beleefd hoe het gaat en wat ze willen. Ik wil veel leren en steeds zelfstandiger worden."


Activiteiten

Het Schoutenhuis in de Julianastraat 4 is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De lunchroom kan ook op aanvraag gehuurd worden voor besloten bijeenkomsten. Een familiebrunch, een jubileumfeest of een vergadering, alles is mogelijk.

Meer berichten