Boskoper Mark van der Molen is als radio-dj actief bij Serious Request 2018. Zijn wandelschoenen en radio-collega Rámon Verkoeijen gaan ook mee. FOTO's: Morvenna Goudkade
Boskoper Mark van der Molen is als radio-dj actief bij Serious Request 2018. Zijn wandelschoenen en radio-collega Rámon Verkoeijen gaan ook mee. FOTO's: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Het wordt een spannend avontuur'

Hij werkt als radio-dj bij NPO 3FM en gaat binnenkort het land in voor Serious Request Lifeline. Boskoper Mark van der Molen (33) was vanaf kleins af aan bezig met muziek. Zijn bijbaantje op de kwekerij van zijn vader betaalde zich uit in muziekcd's. Hij luisterde graag top-40 op de radio en nam nummers op met cassettebandjes. De rol van dj's bij de radioprogramma's ging hij steeds meer waarderen. Mark begon op zijn 17e bij de plaatselijke radiozender RTW in Waddinxveen en was een tijdje vrijwilliger bij Alphen Stad FM, nu Studio Alphen. Ook was hij radio-dj bij Kink FM en Radio Veronica. Van 19 tot en met 24 december trekt hij de wandelschoenen aan, samen met radio-collega Rámon Verkoeijen.

BOSKOOP – Geen Glazen Huis dit jaar bij Serious Request. Deze keer gaan de dj's zelf te voet allerlei acties bezoeken in de week voor Kerst. Tijdens de urenlange wandeltochten worden meteen programma's gemaakt. Voor Mark is de nieuwe formule ook zijn debuut als dj bij Serious Request. "Ik ga voor het eerst meedoen, zelf heb ik nooit in het Glazen Huis gezeten. Samen met mijn collega Rámon Verkoeijen vorm ik een dj-team. We gaan 20 tot 30 kilometer per dag lopen. Het wordt een spannend avontuur."

Mark had het vroeger niet kunnen denken, toen hij elke week de hitkrant ging halen bij de plaatselijke Expert. Geboren in Gouda, groeit hij op in kwekersdorp Boskoop waar hij nog steeds woont. Hoewel hij enige tijd een bijbaantje heeft op de kwekerij van zijn vader, gaat zijn hart vooral uit naar muziek. ''Ik was veel bezig met radio luisteren en cassettebandjes opnemen. In die tijd vond ik radio-dj's erg irritant, omdat ze door de muziek heen praatten. Dus de dj's knipte ik eruit, haha."

Toch kan hij op zeker moment bepaalde programma's wel waarderen. "Sommige mensen op de radio vond ik erg leuk. Ze hadden mijn soort humor. Ik zou er wel bij willen zitten, dacht ik soms."

Mark gaat een media-opleiding volgen en maakt carrière als radio-dj. Hoewel hij dagelijks te vinden is in Hilversum, blijft hij gewoon in Boskoop wonen. "In Hilversum heb ik mijn werk, hier heb ik mijn vrienden en familie. Prima om daar een beetje afstand tussen te houden."

Met Serious Request wordt geld ingezameld voor hulpprojecten van het Rode Kruis bij natuurgeweld, oorlog en conflicten en voor reanimeren in Nederland. Mark volgde onlangs een reanimatiecursus. ''Ik heb nog nooit natuurgeweld of een oorlog meegemaakt, het is verder weg, al vind ik het heel belangrijk dat er dan hulp geboden wordt. Voor reanimeren geldt dat je zelf die hulp kunt bieden, als je weet wat je moet doen. De meeste mensen hebben geen idee, behalve 112 bellen. Dat gold ook voor mij, maar door die cursus weet ik dat je hiermee levens kunt redden."

Mark heeft inmiddels speciale wandelschoenen gekregen voor de tocht, die van Hengelo naar Utrecht zal voeren. In het Groene Hart komt hij niet. "Familie en vrienden zullen waarschijnlijk wel even ergens langs de route komen kijken."

Tijdens de wandelingen dragen Mark en Rámon een mobiele studio op hun rug, inclusief camera's die alles vastleggen. "De route staat vast, maar verder is alles open. Waar we eten, waar we slapen, geen idee wat we gaan meemaken."

Dat hij 24/7 zal optrekken met collega Rámon is ook nieuw. ''Ik heb zijn portret ingelijst, zodat ik alvast kan wennen aan zijn continue aanwezigheid, haha."

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten