Fractievoorzitter Ank de Groot-Slagter : "Beoordeel me op de inhoud!" FOTO: John Timmerman
Fractievoorzitter Ank de Groot-Slagter : "Beoordeel me op de inhoud!" FOTO: John Timmerman (Foto: )

'Mijn hart ligt bij het sociale domein'

Ze was nog maar veertien jaar en leerlinge van de Ichtus mulo in Alphen, toen fractievoorzitter van RijnGouweLokaal Ank de Groot-Slagter door de politiek werd gegrepen. "Ik kom uit een arbeidersgezin. In die tijd, niet eens zó lang geleden, waren de omstandigheden voor arbeiders niet zo best. Ik was me er daardoor al op jonge leeftijd van bewust dat er in de samenleving dingen gebeurden die niet goed waren."

Alphen aan den Rijn - Dat besef was voor Ank (64) voldoende motivatie om zich met veel enthousiasme op de politiek te storten. Haar politieke cv is dan ook indrukwekkend. Met 18 jaar werd ze lid van de PvdA. Hierna volgde van 1981 tot 1990 de Evangelische Volkspartij. Vanaf dat moment werd ze echt politiek actief. Daarna kwam GroenLinks tot 2003. Vervolgens Alphen Eén tot 2014 en vanaf dat jaar tot nu RijnGouweLokaal.


Joop den Uyl is haar grote politieke voorbeeld. "Een man die echt luisterde naar de mensen. Die er ook voor gezorgd heeft dat arbeiders zoals mijn vader een beter leven kregen. Voor mij staat hij absoluut op nummer één!"


Wat wil ze bereiken met haar werk als raadslid? "Dat de gewone mensen in Alphen het goed krijgen. Dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun inkomen, hun gezondheidszorg en dat ze plezierig en betaalbaar kunnen wonen." Dat werken aan die missie doet ze sinds 1990 in de gemeenteraad van Alphen met veel liefde. Ze heeft echter aan den lijve ondervonden dat het raadswerk ook een aantal minder plezierige dingen met zich meebrengt.


Impact van social media

"Waar ik zelf veel problemen mee heb is de impact van de social media. Met name de persoonlijke aanvallen en de beledigingen die uit die hoek komen. Ik vind dat een zeer groot nadeel en een bijzonder onaangename kant van het raadswerk. Beoordeel me op de inhoud van mijn politieke werk en niet op mijn persoon of vermeende karaktereigenschappen!"


Als fractievoorzitter heeft Ank bijna alle beleidsgebieden in haar portefeuille. Met ruimtelijke ordening en verkeer heeft ze weinig affiniteit. Haar hart ligt bij het sociale domein. "En dan dat hele brede terrein. Het gebied waar het de mensen direct raakt. Daar zit niet alleen de zorg in, maar ook de sport, cultuur, verenigingswerk en welzijnsinstellingen. De zachte sector, zeg maar."


Heel vasthoudend

Naar eigen zeggen kan ze heel principieel zijn waar het gaat om de dingen die ze in de raad wil bereiken. "Ik ben beslist niet star. Zeker bereid te luisteren naar de mening en goede argumenten van de ander. Maar als het moet ik kan heel vasthoudend zijn." Die eigenschap heeft de fervent Ajax-fan en voorzitter van voetbalvereniging Alphia (100 jaar in 2019) ongetwijfeld geholpen bij het behalen van een aantal leuke politieke wapenfeiten.


Zo is het haar bijvoorbeeld gelukt om het Streekarchief Rijnlands Midden voor Alphen te behouden en heeft een motie van haar geleid tot het ontstaan van de inmiddels tot een groots evenement uitgegroeide herdenkingsavond Lichtjes in het Donker.

Zorg en woningen

Het geld in de 'volle portemonnee' van burgemeester Spies (uitspraak eerder dit jaar in deze krant) zou Ank besteden aan de zorg. "En dan echt aan de thuiszorg, niet aan de bodemloze put van een Tom in de buurt of zoiets. En aan betaalbare woningen voor starters. Dat wordt zo langzamerhand ook een drama!"

Meer berichten