Gert van den Ham, fractievoorzitter D66: "Mensen niet uitsluiten!"
Gert van den Ham, fractievoorzitter D66: "Mensen niet uitsluiten!" (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

'Iedereen moet kunnen meedoen!'

Ken uw raadslid: Gert van den Ham

Belangstelling voor politiek zat er bij Gert van den Ham, fractievoorzitter van D66, al van jongs af aan in. "Ik kom uit een heel erg politiek nest. Mijn vader was actief in de AR en mijn moeder in de CHU. Aan de eettafel vonden altijd behoorlijk leuke discussies plaats en met vier zonen in het gezin, ik heb drie oudere broers, waren de gesprekken vaak behoorlijk politiek georiënteerd."

Alphen aan den Rijn - Hij is nog maar zeven maanden raadslid voor de sociaal-liberalen. Fractievoorzitter sinds vorige maand oktober. Maar beslist geen groentje in Alphens lokale politiek. Voor zijn beëdiging tot raadslid was hij al commissielid. In zijn voormalige woonplaats Veenendaal had hij als raadslid en wethouder zijn politieke sporen al verdiend. Zijn grote voorbeeld is Jan Terlouw, schrijver en voormalig politicus voor D66. "Al ver in de tachtig, maar nog vol ideeën over zaken zoals de aanpak van het milieu. En dan niet met vage plannen, maar concreet en helder. Een mooi mens!" Zelfstandig adviseur en interim-manager Van den Ham (57) weet goed wat hij in de lokale politiek wil bereiken: "Voor Alphen wil ik een samenleving waarin zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Dat is voor mij een heel belangrijke drijfveer. Mensen moeten kunnen participeren, niet belemmerd door geldproblemen of anderszins en goed kunnen wonen. Gezondheid, veiligheid en kansen krijgen is het klimaat wat daarbij hoort. Waar mensen niet zijn uitgesloten. Eenzaamheid vind ik in dat verband ook een belangrijk vraagstuk."

Ook met daadkracht!

Het raadswerk bevalt kunstliefhebber Van den Ham goed. "Ik merk wel dat het behoorlijk intensief is. Ik ben in redelijk korte tijd van raadslid naar fractievoorzitter doorgeschoven en ik merk dat het veel tijd kost. Maar ik doe het met veel plezier en overtuiging!" Wat tegenvalt is de langdradigheid van sommige besluitvormingsprocessen. "Dat kan wel eens sneller, denk ik. Iets meer met een 'kop en een staart'. Niet alleen een groene stad met lef, maar ook met daadkracht!" Hij typeert zichzelf als een bruggenbouwer. "Zowel intern, binnen mijn eigen partij, maar ook naar andere fracties toe. Als kleine partij heb je vaak anderen nodig om dingen te bewerkstelligen. Daar hoort bruggen bouwen en verbinding zoeken absoluut bij."

Gezonde financiële basis

Financiën en bestuur heeft raadslid Van den Ham in zijn portefeuille. Hij is afkomstig uit de financiële wereld, dus staat financiën bij hem voorop. "Ik maak me daarom een beetje zorgen over de begroting die we onlangs hebben goedgekeurd en die met veel kunst- en vliegwerk sluitend is gemaakt. Alphen is een mooie gemeente, waar veel dingen gebeuren. Ik blijf echter vinden dat een goede financiële basis een absolute voorwaarde is om dingen te realiseren op de terreinen die met name D66 aanspreken zoals onderwijs, duurzaamheid en wonen. Toponderwerp is voor ons: hoe gaan we erin slagen om die agenda van de toekomst waar het gaat om wonen, de locaties en het kiezen daarvan, op een goede en evenwichtige manier te realiseren. En ik zeg daarbij: níet in de Gnephoek!"

Meer beroepsonderwijs

"De raad heeft nu ruimte om eigen accenten te leggen met een volle portemonnee", aldus burgemeester Spies in deze krant. Voor Gert is dat onderwijs: "Voor Alphen met 110.000 inwoners moeten we voor een goede ontwikkeling van de samenleving en het bedrijfsleven meer beroepsgerichte opleidingen hebben."

Ken uw raadslid

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn telt 39 leden, verdeeld over elf partijen. In deze rubriek laten we u nader met hen kennismaken. Waarom zijn ze de politiek in gegaan, wat zijn hun ambities en wat willen ze voor deze gemeente en haar burgers bereiken?

Meer berichten