Foto:

Nostalgie

Sportpet door Theo van Egmond


Voor het eerst sinds negen jaar stond zondag de wedstrijd Altior-DOSR weer eens op het programma. Dat levert vooral bij de oudere knarren van beide clubs een stukje nostalgie op. In vroegere tijden was een ontmoeting tussen de clubs uit Langeraar en Roelofarendsveen de wedstrijden van het jaar. Honderden supporters begaven zich naar het pontje bij Oude Wetering om met de fiets, ik samen met mijn vader, de oversteek te wagen naar Langeraar of de Veen. Enkele wat beter gestelden reisden per brommer. Het waren doorgaans behoorlijke veldslagen. Niet tussen de aanhangers van beide clubs, maar binnen de lijnen.


Verliezen van elkaar kon echt niet. ''Bloed aan de palen, darmen in het net'' was de slogan. Het waren toentertijd doorgaans wedstrijden in de competitie van de Leidse Voetbalbond, de LVB, en later in de vierde klasse. Inmiddels komen beide clubs uit in de tweede klasse, maar dat stelt door de devaluering van het zondagvoetbal in het district West 2 niet al te veel voor. Altior verliet de onderbond in 1959 voor het eerst na een 2-2 gelijkspel bij naaste concurrent Rijpwetering.


In 1966 werd zelfs de derde klasse gehaald en in het seizoen 1988/1989 mocht Altior zelfs een seizoen in de toentertijd nog wel enigszins gewaardeerde tweede klasse uitkomen. Op dat niveau acteert de vereniging nu sinds deze voetbaljaargang opnieuw.
DOSR komt al een aantal jaren mee in de tweede klasse en de prestaties van de Veenders zijn in de loop der jaren altijd toch wel wat beter geweest dan die van de Langeraarders die daarentegen aan hun eigen Altiorplein over een fantastische accommodatie bezitten. DOSR werd opgericht in 1927 opgericht en kocht in 1945 een eigen veld tegenover de Narcisstraat.

Dat was perfect gedaan, want toen ik op mijn elfde naar de Narcisstraat verhuisde hoefde ik alleen maar schuin de weg over te steken om te gaan trainen en te gaan voetballen. Ik herinner me nog de keeper Sjaak Bouwmeester die er ooit in slaagde de bal in het andere doel te gooien. Die goal werd ten onrechte afgekeurd. Voetballen deden we dagelijks op het grasveld in de Nieuwstraat tussen de Narcissstraat en de Spoorstraat in.

Herhaaldelijk kwam de bal terecht in de tuin van de familie Van der Meer. Meneer van der Meer was weliswaar hoofd van de elftalcommissie van DOSR en zoon Pim, nu al jaren voorzitter, voetbalde naar hartenlust mee en zou het eerste elftal halen en voetballen tegen Altior. Mijn vroegere klasgenoot op de Sint Ignatiusschool van meneer Nieuwint George de Koning is al zo'n beetje zijn hele leven penningmeester.

O ja, Altior won zondag met 3-2.

Meer berichten