mijnTafel hoeft niet in een drukke winkelstraat te zitten. Het is net als de Kringloop een winkel waar je gericht naartoe gaat.
mijnTafel hoeft niet in een drukke winkelstraat te zitten. Het is net als de Kringloop een winkel waar je gericht naartoe gaat. (Foto: Corien Kraaijeveld )

mijnTafel is eigenlijk Marktplaats live

Iedereen heeft wel spullen in huis die je niet of nauwelijks gebruikt. Je kan ze naar kringloopwinkel brengen, dan gaat de opbrengst naar een goed doel, of je probeert er zelf nog iets voor terug te krijgen door het te verkopen via Marktplaats of op een rommelmarkt. Maar wist je dat je het ook heel eenvoudig kunt verkopen in Alphen, bij 'mijnTafel Alphen' in de Raadhuisstraat?

ALPHEN AAN DEN RIJN - Eigenaresse Janneke Vorenkamp vertelt enthousiast: "We leven in een weggooimaatschappij, maar toch verandert dat nu langzamerhand. Niet alles hoeft gelukkig meer nieuw. Hier krijgen gebruikte spullen een tweede kans. Daarnaast verkopen wij ook zelfgemaakte en nieuwe spullen."

Janneke komt oorspronkelijk uit Leeuwarden. "Het concept komt veel voor in het noorden en oosten van het land. Ik zag het destijds in Sneek. Het leek mij geweldig om dit ook hier te introduceren. Ik was altijd voor de kinderen thuis geweest en toen zij zelfstandig waren begon het te kriebelen, ik wilde weer iets doen. Ik heb toen de sprong gewaagd en er zeker geen spijt van!"

Het principe is eenvoudig. De winkel is onderverdeeld in vakken (tafels) met vier of drie planken en een roede. De tafels zijn per stuk te huur. Janneke: "Iedereen richt de verkoopplek op zijn eigen manier in met zijn artikelen. Aan het einde van iedere week wordt het geld van de verkoop van jouw spullen op je bankrekening gestort."
"Naast particulieren verkopen ook kleine ondernemers en webshops hier hun spullen. Zo heeft een glasblazer een verkoopplekje gecreëerd waar hij zijn eigen mond geblazen artikelen verkoopt. Het leuke is dat ook wij van te voren nooit weten wat de mensen meenemen om te verkopen. Het aanbod is dan ook enorm gevarieerd en verrassend."

Tegen een kleine vergoeding kunnen klanten ook een kopje koffie drinken aan de gezellige koffietafel. "De opbrengst daarvan is voor het goede doel," vertelt Janneke. "Ook hebben we een 'goede doelen-tafel'. Niet alle mensen willen na hun huurperiode hun overgebleven spullen mee terug nemen en zij kunnen deze dan schenken aan het goede doel."
"Ieder half jaar kiezen wij een, door de klanten aangedragen, nieuw doel uit. Zo hebben we voor Ambulancewens geld ingezameld en voor Xenia Hospice, een hospice voor jongvolwassenen. Nu sparen we mee voor een schommelbed en tussen twee paarden voor 'Gewoon bij Winny,' een vrijetijdsbesteding voor mensen met zorg."

Terwijl MijnTafel al drie jaar bestaat, weten weinig mensen nog van dit principe. Janneke: "Vaak lopen mensen langs en komen enigszins nieuwsgierig binnen. Als ze het enorme assortiment zien, zijn ze verbaasd. Het is hier eigenlijk een soort kleine supermarkt want wij verkopen ook bijvoorbeeld verse kaas, aardappels, tandpasta, haarproducten en nog veel meer. Het mooiste zou zijn als mensen, voordat zij naar de winkel gaan, eerst even hier komen kijken. Is het hier dan niet, dat je dán pas naar de reguliere winkel gaat."
"Tegenwoordig zijn wij ook UPS Point, je kunt hier pakjes ophalen en brengen. Het voordeel daarvan is dat onbekenden hierdoor ook onze winkel bezoeken en meteen wat rond snuffelen."

De gedrevenheid, maar ook betrokkenheid van Janneke is duidelijk merkbaar: "Geen dag is hier hetzelfde. Zo heeft de winkel naast de verkoop ook een maatschappelijke functie. Er komen veel mensen om alleen even een praatje te maken. Het zou leuk zijn als ze hier gericht naartoe komen, net als naar de Kringloop. Ook hier is iedereen welkom!"


Meer informatie
MijnTafel Alphen is te vinden in een gedeelte van het oude pand van Hoogvliet supermarkt aan de Raadhuisstraat 138 in Alphen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag 10.00 tot 17.00 uur. Zie: www.alphenaandenrijn.mijntafel.nl

Meer berichten