Foto: Korsjan Punt

Willems: 'DAT is niet enkel politiek'

door Korsjan Punt

Voorzitter DAT aan het woord

Gerrit Willems is de huidige voorzitter van De Alphense Talkshow (DAT). Hij vertelt meer over de talkshow zelf, de plannen voor het aankomende seizoen en natuurlijk het DAT Staatmuzikanten Festival.

Alphen aan den Rijn - Voordat Gerrit Willems bij DAT kwam, was hij erg betrokken bij de Alphense politiek. Willems: " Ik ben raadslid en wethouder geweest. Kort na mijn wethouderschap werd ik voorzitter van de Wmo-Adviesraad."
"Op een gegeven moment in die periode werd ik gevraagd door Kaj Elhorst (de oprichter van De Alphense Talkshow) of ik ook mee wilde denken over de invulling van DAT. En of ik wilde meehelpen bij het op de kaart zetten van de show. Dat mondde al snel uit in een reserve presentatorschap bij de show. De onderwerpen voor de talkshow komen vaak op het laatst tot stand. Samengevat kun je stellen dat de besproken onderwerpen erg afhankelijk zijn van de actualiteit in de Alphense samenleving."
Neutraal belichten
Goede informatie voorzien aan de inwoners van gemeente Alphen aan den Rijn, dat is het primaire doel van DAT volgens Willems. "Informatie die met enige regelmaat toch ontbreekt in de lokale pers. Politiek is vaak niet sexy genoeg voor de kranten en staat niet altijd even prominent in de belangstelling en wij springen met DAT in dat gat."

"DAT is niet enkel politiek", vertelt Willems, "ook maatschappelijke en culturele onderwerpen uit de Alphense samenleving komen aan de orde. We proberen breed te programmeren met de onderwerpen die we aan bod laten komen. Onderwerpen dus die altijd betrekking hebben op de Alphense samenleving."

"We proberen altijd om oppositie en coalitie, links en rechts, voorstanders en tegenstanders, iedereen die betrokken is bij het onderwerp aan tafel te krijgen. Op die manier proberen we het onderwerp neutraal en van alle kanten te belichten."

Straatmuzikanten Festival
Om de naamsbekendheid van DAT verder te vergroten, zijn ze zes jaar geleden begonnen om het Straatmuzikanten Festival te organiseren. Willems: "De show is ook direct gelinkt met muziek, want we hebben altijd livemuziek in de show. De reacties zijn ontzettend positief, zowel van de mensen op straat als de muzikanten. Daarnaast kweekt het ook een positieve sfeer in de stad. Het is vrolijke muziek en het geeft een stuk reuring aan het centrum van Alphen."
"De organisatie voor het festival is pittig en best zwaar naarmate de datum van het festival in zicht komt. Er moeten speelschema's gemaakt worden, informatie moet naar de muzikanten. Dat is vooral de laatste weken hard doorwerken met ons allen om het ieder jaar weer opnieuw klaar te krijgen. Ook de gemeente werkt graag mee."
Volgend jaar
Willems vertelt vervolgens dat er een hele goede hoofdsponsor van het festival is. "We gaan ervan uit dat we volgend jaar weer een net zo mooi, al dan niet een nog beter festival kunnen neerzetten. Onze sponsor is de VOC (Vereniging Ondernemers Centrum Alphen aan den Rijn) en daar werken we heel goed mee samen."

Het volgende DAT Straatmuzikanten Festival is op 31 augustus 2019.

Meer berichten