Foto:

Reünie Lyceum: 'Geweldige ervaring'

Groene Hart Lyceum bestaat 100 jaar

door Esmeralda Wybrands

Ze hadden geen idee hoeveel mensen er naar de reünie zouden komen. "Maar toen ze zich konden aanmelden via de speciale website, ging het heel snel", vertelt Wim van der Tang. Van der Tang is medeorganisator van de reünie van het Groene Hart Lyceum, die afgelopen zaterdag in Avifauna plaatsvond. Zo'n 2300 oud-leerlingen en -docenten zagen elkaar na kortere of langere tijd weer terug. Onder veel gelach haalden zij herinneringen op.

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 16.00 uur. Wim van der Tang en zijn collega's zitten te koukleumen aan een tafeltje voor de ingang van Avifauna. Ze verwelkomen de derde groep reünisten van die dag. "Schrijf je naam maar op deze sticker en dan wens ik je heel veel plezier!"

Binnen is het even zoeken naar de plek waarop de mensen van jouw examenjaar zijn ingedeeld. Ondertussen schieten aan alle kanten oud-docenten voorbij. Voorlopige conclusie: meestal nauwelijks veranderd. Eenmaal de juiste plek gevonden is het tijd voor de ontmoeting met oud-klasgenoten: "Hé, ben jij…?" of "Hi, hoe is het met jou?", klinken veelvuldig in de twee bomvolle zalen.

Eindexamen in 1945?

"We hebben over de dag heen vier blokken van vijfhonderd reünisten ingedeeld", vertelt Van der Tang, oud-docent geschiedenis en -decaan aan het Lyceum. "Het eerste blok deed examen tot en met 1980, daarna in de periode 1981 tot en met 1990, enzovoort. De oudste reünist kwam vanochtend. Dat was Piet van Donk, negentig jaar. Hij deed eindexamen in 1945 aan de hbs."


Met Wim van der Tang banen we ons een weg naar Ester van der Burg. Zij deed in 1987 en 1988 eindexamen vwo. Speciaal voor de reünie is ze een week eerder uit Aruba overgekomen. Ester: "Ik hoorde over de reünie via Facebook. Het is erg leuk en goed georganiseerd. Ik ben zeker dertig, veertig bekenden tegengekomen. Met meer dan vijf heb ik al gegevens uitgewisseld, zodat we vaker contact kunnen hebben."

18.00 uur. De stemming zit er goed in. Er wordt veel gelachen, maar er is ook ruimte voor diepgaander gesprekken. De verschillende examenjaren hebben zich al lang en breed met elkaar vermengd. Een projectiescherm toont hoogtepunten uit honderd jaar Lyceum, inclusief natuurlijk de geijkte klassenfoto's.

Oude herinneringen?

Een clubje mensen dat elkaar niet echt kent – op twee neven na – plakt bij elkaar en bespreekt de middag. Wouter Lammers: "Het is een geweldige ervaring. Mensen die je jaren niet hebt gezien, lopen weer langs. Er komen veel oude herinneringen boven. Dat je bijvoorbeeld iemand nooit durfde aan te spreken, en dat je nu denkt: durf ik het wel? Echt, ze mogen dit vaker organiseren!" Lammers is niet de enige, velen zijn enthousiast. Toch is Wim van der Tang voorzichtig in zijn bewoordingen: "Ik vind dit een succes."

19.00 uur. Tijd voor het laatste blok reünisten. De muziek zwelt aan, de zalen vullen zich met steeds jongere mensen. Die gaan vast een leuke avond krijgen!

Meer berichten