Meer opdrachten naar lokaal

Ruim tachtig bedrijven, groot en klein, kwamen afgelopen donderdag meepraten over het gemeentelijke inkoopbeleid. Alphen wil meer gaan besteden bij de lokale ondernemers.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Weer een busje uit Brabant of een adviesbureau uit Amsterdam? Het is de meeste ondernemers een doorn in het oog. Alphen heeft zelf genoeg goede bedrijven, houd het lokaal, is het dringende advies tijdens een ontbijtsessie over het gemeentelijke inkoopbeleid. Belangstelling is er vanuit diverse sectoren, zoals de bouw, techniek, ict, groen, advocatuur en zakelijke dienstverlening. Ook een aantal zzp-ers is op de bijeenkomst afgekomen.


De gemeente wil meer gaan samenwerken met ondernemers en wil daarom van hen horen hoe het nieuwe inkoopbeleid er uit moet gaan zien. Weliswaar binnen de kaders van de wet, want die schrijft voor of iets lokaal mag worden aanbesteed of dat het landelijk of Europees moet gebeuren.

De huidige aanpak levert discussie op. "Waarom gaat de gemeente zo vaak met partijen van buitenaf in zee, als we de deskundigheid hier zelf in huis hebben? Weet de gemeente wel wat wij allemaal kunnen?", vraagt een ondernemer zich af. Volgens wethouder Gert-Jan Schotanus wil de gemeente die deskundigheid meer gaan benutten. "Daarom hebben we de ondernemers uitgenodigd en willen dat ook vaker gaan doen. We willen van buiten naar binnen gaan werken." Aldus wethouder Schotanus.


In 2017 verstrekte de gemeente ongeveer 3000 opdrachten onder 100.000 euro. Van grote klussen tot een bloemetje voor een jarige. "Er is dus echt wel iets te verdelen op jaarbasis, " zegt de Boskoopse aanbestedingscoach Fija Mulder. "Het is wel belangrijk dat ondernemers zorgen dat ze in beeld zijn bij de gemeente."


Dat vindt ook chocolatier Wilbert de Greef uit Alphen. "Ik kom kijken of ik een ingang kan vinden. Laatst had ik leuke chocolaatjes gemaakt ter ere van het 100-jarig bestaan van Alphen, die had ik graag bij de gemeente aangeboden. Maar ik wist niet hoe ik dat moest aanpakken."

Sonja en Wim van der Hurk willen ook zaken gaan doen met Alphen. "Wij hebben een recyclingbedrijf, we leveren en recyclen plastic en kartonnen bekertjes, ook biologisch afbreekbare. We hebben nog nooit aan onze eigen gemeente geleverd, maar dat willen we wel heel graag."


De ondernemers konden donderdag ook kennismaken met Negometrix, een online inkoopplatform waar Alphen mee gaat werken.

Meer berichten