Leden van Recreantenvolleybalclub SOOL tijdens de jaarlijkse BBQ. Regelmatig werden toernooitjes gespeeld, PTT Toernooi in Amsterdam, Scarabee in Ter Aar, plaatselijke Brandweer of voor een goed doel.
Leden van Recreantenvolleybalclub SOOL tijdens de jaarlijkse BBQ. Regelmatig werden toernooitjes gespeeld, PTT Toernooi in Amsterdam, Scarabee in Ter Aar, plaatselijke Brandweer of voor een goed doel. (Foto: )

Recreantenvolleybalclub SOOL bestaat 50 jaar

Toen een van de "oud"-leden van SOOL op 21 november 1968 zijn eerste wedstrijd speelde kon hij niet vermoeden dat hij 47 jaar lid zou blijven en de club inmiddels 50 jaar bestaat. Omdat we geen andere informatie hebben kunnen achterhalen, gaan we ervan uit dat de club op die datum voor het eerst een wedstrijd heeft gespeeld.

Alphen aan den Rijn - De naam SOOL staat waarschijnlijk voor Sport Ontspant Ons Lichaam. Het is niet te achterhalen of dit ook werkelijk de betekenis van de afkorting is. SOOL is vermoedelijk ontstaan uit een clubje vrienden en/of collega's. Bij de gemeente werd een sportzaaltje gehuurd om eens per week anderhalf uur te kunnen volleyballen. Dit is tot op heden nog steeds zo. Onbekend is ook hoe het organisatorisch was geregeld. Er werd wel een jaarlijkse ledenvergadering gehouden, maar notulen ontbreken.

In de loop der jaren is in diverse sportzalen gespeeld. In 1968 begonnen in de gymzaal van de oude Da Costa school, vervolgens verhuisd naar de Rijnstreekhal, een gymzaal in de Diamantstraat tot waar nu gespeeld wordt, een gymzaal aan de Verdihof.

Het aantal leden schommelde in 1968 rond de 24 inclusief trainer. Veel leden waren bij de brandweer. Het nadeel hiervan: als zij voor een calamiteit werden opgeroepen moest de speelavond worden afgelast. In 1975 bereikte de club een dieptepunt. De trainer was gestopt en het aantal leden liep terug. Soms moesten speelavonden bij gebrek aan spelers worden afgelast. Hoewel het einde in zicht was, hield de club gelukkig stand. Vanaf 1976 zat het ledenaantal weer in de lift en was er ook weer een trainer. In de loop der jaren is er zo goed als niets gewijzigd. De activiteiten beperken zich tot onderlinge partijtjes op de speelavond zelf. Toernooitjes spelen behoort tot het verleden.

Het bestaansrecht en het succes van SOOL is te danken aan de trouwe leden en de goede onderlinge sfeer. De verschillen in spelniveau en leeftijd, de jongste is nog geen 40 en de oudste gaat richting 80 jaar, zijn geen belemmering voor het plezier in het volleybal.

Meer berichten