Foto:

Met de familie naar 'Nee, niet nu!'

Het is al heel lang een echte traditie: de kerstvoorstelling van Productiehuis Alphen (PA). Dit jaar is gekozen voor een bepaald niet kinderachtig verhaal met een knipoog naar De Heksen van Roald Dahl. Centraal staat familiehotel De Vier Zeesterren en haar gasten…

Alphen aan den Rijn - 'Echte heksen hebben doodgewone kleren aan en zien er net zo uit als doodgewone vrouwen. Ze wonen in doodgewone huizen en hebben doodgewone banen.' Dit citaat uit De Heksen van Roald Dahl is het uitgangspunt voor het script van 'Nee, niet nu!' Maar, in de loop van het proces nam het verhaal van Olga Jansen, haar man Frits en hun dochter Brechtje de complete kerstvoorstelling over.

Een beetje aandacht

"Het is veel interessanter om te zien hoe Olga tegen de verdrukking in het hotel, waar alles het net niet is, probeert te redden. Hoe zij in paniek raakt en dat uitleeft op haar dochter, die gewoon een beetje aandacht wil", vertelt scriptschrijver Iris de Wit. "En dat dan zoiets verschrikkelijks, als de heksen die haar kind in een muis veranderen, ineens de andere kant van Olga naar boven brengt."

Heksenjager

De andere interessante verhaallijn is die van opa en kleindochter. Zij zijn in het hotel om bij te komen van de dood van de ouders van de kleindochter. En, omdat opa zo van de zee houdt. "Ik ben een echte gepensioneerde heksenjager", meldt Arne Maletzky die de rol van opa speelt. "Ik weet alles van heksen en ik zorg dat de kinderen dat ook weten. Dan kan er niets met ze gebeuren. Het is wel zuur dat ik dan eindig met een muis als kleinkind."

Improvisatie

De repetities begonnen al snel na de audities in maart. De eerste tijd was er nog geen script, alleen een ruwe versie met ideeën. Er werd geïmproviseerd en veel spelers vonden uiteindelijk hun leukste uitspraken terug in het script, dat vlak voor de zomervakantie af was. "Het mooie van deze manier van werken, is dat je echt samen bezig bent om een voorstelling te maken", vindt artistiek leider Nancy Ubert. In tegenstelling tot De Wit die voor het eerst een script schreef, is Ubert er altijd bij. Zij is tenslotte de oprichter, en bestuurslid, van Stichting Productiehuis Alphen.

Familievoorstelling

Onder leiding van regisseur Michiel van de Burgt is na de zomervakantie het 'echte' repeteren begonnen. Van de spelers wordt dan verwacht dat zij hun tekst kennen en dat zij ook echt het personage dat zij spelen worden. Dat is niet altijd gemakkelijk. "Het is best lastig om paniekerig over te komen zonder dat het meteen agressief wordt", vertelt Bibi van der Kraan, die de rol van Olga speelt.

Nu de voorstellingen naderen, begint wel alles op z'n plaats te vallen. De scenes kloppen en sluiten netjes aan. De liedjes zijn klaar en klinken al prachtig. Het decor krijgt stukje bij beetje vorm. De kleding is bijna af of inmiddels aangekocht. Er wordt hard gewerkt aan de bijzondere grime. De mensen van Productiehuis Alphen verwachten dan ook dat er rond de kerstdagen een prachtige familievoorstelling wordt neergezet!

Cast

Arne Maletzky, Bibi van der Kraan, Denia Tönjes, Floortje Keijzer, Geraldine Voost, Jasmijn Maletzky, Kiki Bazuine , Mieke Toor, Mitchell Vreeswijk, Nan Verburg, Nubia Eilander, Pascal Warnaar en Peter Poortman e.v.a.

Kaarten voor Nee, niet nu!

Kaarten à 16 euro zijn te koop via www.parkvilla.nl. De voorstellingen zijn op zaterdag 14 december (20.15 uur), zondag 16 december (14.00 uur), zaterdag 22 december (20.15 uur), zondag 23 december (14.00 uur) en woensdag 26 december (14.00 uur).

Meer berichten