Kees van Keeken met een historisch exemplaar van de Rijnbode. In deze editie uit 1918 wordt melding gemaakt van de Gebroeders Van Keeken, schoenwinkeliers in Alphen. FOTO: Morvenna Goudkade
Kees van Keeken met een historisch exemplaar van de Rijnbode. In deze editie uit 1918 wordt melding gemaakt van de Gebroeders Van Keeken, schoenwinkeliers in Alphen. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

100-jarig familiebedrijf gaat verbouwen

De bekendste schoenenwinkel van Alphen gaat verbouwen. Van Keeken in de Van Mandersloostraat bestaat honderd jaar. Tijd voor iets nieuws, dacht eigenaar Kees van Keeken. De komende tijd wordt de zaak gerestyled en uitgebreid met een podologiepraktijk, pedicure en horeca. Alles onder één dak, een totaalconcept. Een nieuwe fase voor het familiebedrijf, dat honderd jaar geleden werd aangekondigd in de toenmalige Rijnbode.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Kees van Keeken heeft de krant zorgvuldig bewaard, net als zijn vader, grootvader en overgrootvader dat deden. Het krantenpapier is broos en vergeeld, een document uit de rijke historie van de familie Van Keeken. In de Rijnbode uit 1918 wordt aangekondigd dat Klaas van Keeken de zaak overdraagt aan zonen Marinus en Cor, de Gebroeders van Keeken. Er komt een schoenenwinkel in de Schoolstraat en vanaf de jaren vijftig in de Van Mandersloostraat.
"Kijk, hier staat het bericht," wijst Kees van Keeken, omringd door portretten van zijn voorgangers: vader Kees, grootvader Niek en overgrootvader Cor.

Voordat de schoenenwinkels kwamen waren voorouders al actief als schoenherstellers. "Al acht generaties zijn we bezig met schoenen," zegt eigenaar Kees. "We hebben heel veel trouwe klanten en trouwe medewerkers. Maar je moet wel blijven vernieuwen."

De komende maanden wordt er fors verbouwd en uitgebreid. De klanten merken dat vooral aan de verbouwingsuitverkoop. De uitbreiding met flink wat winkeloppervlak en horeca is aan de gang. Boven de uitbreiding wordt zes appartementen gebouwd. Er komt een terras aan het water en de horeca is ook vanaf de Rijnkade te bereiken.

Kees van Keeken geeft een rondleiding. "Mijn zusje Sophie gaat hier haar podologiepraktijk starten en er is ook plaats voor een pedicure. De kinderafdeling wordt flink uitgebreid, met meer schoenen en speeltoestellen. En de horeca wordt fantastisch. Een prachtige zaak aan het water, met terras, open haard en warme kaneelbroodjes. Ik wil dat het een ontmoetingsplek wordt."

In de nieuwe winkel komt ook ruimte voor het ambachtelijke van het schoenenvak. Met een stikmachine, poetstafel en rekmachine. "We gaan die kleine handwerkzaamheden centraal in de winkel uitvoeren, kleine reparaties, schoenen oppoetsen, een stikseltje repareren."

Naast actuele schoencollecties, biedt de nieuwe winkel plaats aan een collectie bergschoenen. Bijzondere aandacht is er voor de orthopedische klant. "Vaak zijn dat vrouwen die net te horen hebben geleden dat ze steunzolen moeten. Soms zijn ze in tranen, ze zijn gewend om mooie pumps te dragen en denken dat ze voortaan alleen maar lompe schoenen mogen. Gelukkig is dat niet zo."

De schoenenexpert laat een paar trendy enkellaarsjes zien. "Kijk, hippe laarsjes met printleder en een leuke hak. Orthopedische schoenen van tegenwoordig zijn niet te vergelijken met die van vroeger. Wat wij bieden zijn schoenen die lekker lopen en die hartstikke hip zijn."

Schoenen kopen moet een feestje zijn, vindt Van Keeken. "Ook de huilende mevrouw die steunzolen moet, willen wij weer blij maken."


Verbouwingsuitverkoop

Deze week is de verbouwingsuitverkoop begonnen, de huidige collectie wordt met korting verkocht. In februari gaat de zaak een poosje dicht voor de make-over. De feestelijke opening van de nieuwe winkel met horeca staat gepland voor medio maart.

Schoenen kopen, koffie drinken, lunchen, je voeten laten verzorgen bij de pedicure of voetklachten laten behandelen bij de podologe. Dat alles kan volgend jaar met het nieuwe totaalconcept van Van Keeken. "We willen een regionale functie krijgen als schoencentrum," zegt eigenaar Kees van Keeken.

Meer berichten