Foto: Foto:

Over de rooie

Sportpet door Theo van Egmond

Ivar Gieles is een jonge talentvolle scheidsrechter. Eigenlijk is hij gewoon goed. Maar of hij ook komend weekeinde en in de weken daarop de fluit zal hanteren, is maar zeer de vraag. Zaterdag leidde hij de wedstrijd Alphia-Nieuwkoop, maar na afloop liet hij zwaar aangeslagen weten er naar alle waarschijnlijkheid er mee te kappen. Ivar was er helemaal klaar mee.

In de wedstrijd die best sportief verliep, althans lange tijd, trok hij vier keer geel voor een speler van Alphia, allemaal vanwege asociaal commentaar op zijn leiding. Een van de desbetreffende spelers kreeg later nog eens geel voorgehouden en uiteraard daaropvolgend rood. Twee Alphia-spelers moesten met direct rood vertrekken. Ook de verzorger van Alphia, tevens keeperstrainer, werd achter de afrastering gestuurd.


Het begon allemaal in de extra tijd van de eerste helft. Nieuwkoop was zojuist op voorsprong gekomen en een Alphiaan was op weg naar de gelijkmaker. De Nieuwkoopse keeper werkte hem ongenadig tegen het kunstgras en de scoringskans werd Alphia daardoor ontnomen. De arbiter volstond met geel en uiteraard een strafschop. Later legde hij uit waarom hij geen rood trok en volgens de geldende regels was dat een legitieme uitleg. Toen de doelman de penalty vervolgens stopte waren de rapen gaar. Heel gaar zelfs.

Toen Alphia in de tweede helft er maar niet in slaagde om de gelijkmaker te produceren namen de frustraties toe. Twee grove overtredingen werden geheel logisch met een rode kaart bestraft en ook een derde speler moest afdruipen. En toen stonden er nog maar acht met een oranje shirt op het veld.


Na afloop sprak een Alphia-supporter, de naam zal ik niet noemen, de arbiter aan met de woorden: ''Zullen wij samen straks de derde helft nog even samen spelen?'' ''Is dit een bedreiging?'', vroeg de leidsman. ''Nee, een uitnodiging.'' De scheidsrechter, die eigenlijk louter juiste beslissingen had genomen, was daarna compleet over zijn toeren. Hij kwam nog een paar tellen in de gastvrije bestuurskamer, maar vertelde dat hij onder begeleiding van de politie naar zijn auto wilde.


Voorzitter Ank de Groot-Slagter vertelde met haar armen om hem heen dat zij wel even met hem mee wilde lopen en dat er dan absoluut niets zou gebeuren. Dat zou zonder haar ook niet het geval zijn, want van een dreigende sfeer was absoluut geen sprake. De goede man leek tot bedaren te komen, maar belde een kwartier later toch de politie. Met drie man sterk kwam die opdraven. Conclusie: Gieles is in principe een uitstekende voetbalscheidsrechter, maar hij kan inderdaad beter stoppen. Als je van zoiets al compleet doordraait, ben je niet geschikt voor dat werk. Overigens, dat de spelers zo over de rooie gingen heeft ook iets met de staf op de bank te maken.

Meer berichten