Wil en Hans. "Er zijn nog meer activiteiten die de Zonnebloem doet, zoals tochtjes naar de dierentuin en ballonvluchten."
Wil en Hans. "Er zijn nog meer activiteiten die de Zonnebloem doet, zoals tochtjes naar de dierentuin en ballonvluchten." (Foto: Kaj Elhorst)

De Zonnebloem bloeit al vijftig jaar

Op 17 november bestaat de regio Alphen aan den Rijn van de vereniging Zonnebloem vijftig jaar. "Dit jubileum willen wij vieren met gasten, vrijwilligers en bestuurders van de Regio. Het is een mooi jubileum voor een vereniging die zoveel doet om mensen met een beperking en eenzamen bij de samenleving te betrekken. Aan het woord zijn bestuurslid Wil van den Burg en voorzitter Hans Groen in 't Wout. Beiden zijn al van jongs af aan heel vertrouwd geraakt met de inzet en activiteiten van De Zonnebloem.

Alphen aan den Rijn – "Eigenlijk een bloeiende bloem voor de gasten, cliënten, bezoekers en vrijwilligers die bij de gasten regelmatig op bezoek gaan", denken zij. "Beide groepen hebben plezier."


Regio Alphen is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste regio's van De Zonnebloem, met twaalf afdelingen. "Maar er is meer veranderd", meent Wil. "Aanvankelijk waren de vakantietochten vooral gericht op mensen die eenzaam waren. Nu is er evenveel aandacht voor mensen met een fysieke beperking." Die dubbele doelgroep heeft mede te maken met het feit dat mensen tegenwoordig veel ouder worden, meent Hans. "Ouderdom en fysieke problemen gaan vaak hand in hand."


Activiteiten

Hij wijst ook op een tweede duidelijke ontwikkeling. "De reizen en andere activiteiten worden steeds meer op lokaal niveau georganiseerd. Vroeger gebeurde dat allemaal vanuit het hoofdkantoor in Breda, nu doen de regio's en afdelingen veel zelf. Als we met mensen op stap zijn, moeten er ook verpleegkundigen zijn," geeft hij als voorbeeld. "Dat regelen we nu allemaal zelf en dat geldt ook voor de vrijwilligers die komen helpen."

In dat verband wijst hij op de boottochten die de regio jaarlijks organiseert. "We doen drie van die dagtochten in het Groene Hart. Daarvoor krijgen we een speciale boot die op zo'n tocht helemaal is ingericht. Als begeleiding gaan veel vrijwilligers mee, maar ook de stagiaires van het Wellantcollege spelen er een belangrijke rol bij. Juist die combinatie van jongeren met meestal wat oudere gasten doet het heel goed." "Heel nieuw", tekent Wil erbij aan, "zijn ook de rolstoelauto's. Deze zijn erg populair. De auto's zijn zo ingericht dat er een rolstoel in kan en twee begeleiders."


Steunpilaar

De regionale organisatie zit volgens Hans hecht in elkaar. "We komen geregeld bij elkaar en wisselen tips uit. Daar kunnen alle afdelingen hun voordeel mee doen." Het regionale bestuur is bovendien een belangrijke steunpilaar voor de afdelingen die vaak goede ideeën hebben, maar ook praktische problemen zoals de invulling van bestuursfuncties. "Mensen willen vaak heel graag helpen en gasten bezoeken, bestuursfuncties zijn minder in trek", benadrukt Hans.

Zowel Hans als Wil putten veel inspiratie en kracht uit de waardering die de gasten uiten. De Zonnebloem bloeit, middenin het Groene Hart.


Cursussen

Ook het landelijk bestuur biedt de nodige ondersteuning. Niet alleen de tochten met het grote schip, de Zonnebloem. Ook de cursussen vormen een belangrijk deel van die centrale taak. Veel bezochte cursussen zijn 'Aan de slag bij de zonnebloem' die inzicht geeft in alles wat de vereniging doet en hoe ze functioneert en 'Rouw en verlies'. Deze cursussen zijn uiterst belangrijk en tegelijkertijd ook heel gewild bij de bezoekers. Ze bieden bezoekers de mogelijkheid zich beter in de gasten te verplaatsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden